En drøm om 600 millioner

Denne uka møtes et utvalg av landets rikeste for å lage et fond. Fondet, som vil gi 600 millioner kroner i avkastning årlig, skal gå til kulturformål i landet. 600 millioner er 75 millioner mindre enn det flyet og båten til Kjell Inge Røkke kostet.

  • Det er skipsreder Jens Ulltveit-Moe, mannen som ga 10 millioner til Arkitekturmuseet, som har inspirert dem til denne overveldende gaven til Norge.

I tråd med Ulltveit-Moes interesse for arkitektur, er et av de første målene for de plutselig ansvarsbevisste og tenkende milliardærer, å restaurere Ingierstrand Bad, en bauta i norsk funkisarkitektur i sterkt forfall.

Blant milliardærene som skal møtes til enkel lunch på Kaffistova, hvor de ikke har vært siden ungdommens uformuende dager, er Rimi- Stein Erik Hagen , Kjell Inge Røkke , Christen Sveaas , Trygve Hegnar , John Fredriksen , Olav Thon , Petter Olsen og flere. I alt har Norge ca. 60 milliardærer.

Med Jens Ulltveit-Moe som et sobert forbilde, har de innsett at de i sin overflod og rikdom har et ansvar for fellesskapet i nasjonen. De eier jo mesteparten av Norge allerede. De løfter blikket fra sine privatfly, hyttepalasser, biler og båter og vil dele med oss. Lommebøkene er vidåpne.

  • Drøm? Ja da, ovenstående ønsker befinner seg foreløpig på fiksjonsstadiet.

Men skal vi dermed utelukke at en slik nyhet en dag vil komme?

Ikke hvis vi ser på tradisjonen for mesener i Norge. I nyere tid kan Sonja Henie og Nils Onstad nevnes. Takket være dem har vi i dag Henie Onstad Kunstsenter. Andre sentrale navn i forrige århundre var Rolf Stenersen , Anders Jahre , Johan Throne Holst og A.F. Klaveness .

  • En gang var Norge fattig. Samtidig skulle landet bygges ut. Vi hadde frontfigurer og politikere som tenkte velvære, kultur, helse og andre goder for borgerne.

Rolf Hofmo og Karl Evang var blant dem. De planla og fikk med seg velstående og sosialt oppegående nordmenn. Takket være blant andre Hønefoss Bryggeris eiere, M. & H. Ingier, skipsreder Rudolf Olsen og godseier Wilhelm Rohde, fikk vi toppmoderne badeanlegg som Hvalstrand, Sundøya og Ingierstrand. Thorvald Meyer ga tomter til anlegg av parker, skole og kirke på Grünerløkka. Også begynnelsen til Torggata Bad var en gave fra ham. Enda et vitne om giverglede til stort og smått, er Legathåndboka. Tusenvis av legater til så vel kunstnere som studenter, eksisterer fortsatt som en arv fra overklassen.

Visst har dere forbilder, milliardærer. Fellesskapet venter dere!