En dusj av velbehag

Deilig muntert og vemodig hverdagsdrama fra Kina.

Noen filmer bør oppleves for sin deilige stemning og sitt bidrag til sinnets generelle munterhet. «Shower» er en slik.

Badehus

Den tar oss inn i et Hverdags-Kina med turbulenser knyttet til moderniseringen, men uten politiske knyttnever og med tett fokus på mennesker i et lite miljø av gode naboer og venner. Der driver den aldrende Liu og hans tilbakestående sønn sitt badehus, stuvende fullt av herrer med lite annet enn prat, spill og alminnelig samvær på tapetet. En vellykket sønn fra provinsen må vurdere sine verdier, når han kommer på besøk og hele det gamle strøket trues av rivningsplaner.

Elskelig

Deler av manus tar ikke de mest originale vendinger. Til gjengjeld byr regissør Zhang Yang på varm troverdighet, morsomme observasjoner og elskelige karakterer med universelle konflikter å ta stilling til. Særlig er forholdet mellom faren og hans troskyldige sønn vakkert skildret - sistnevnte er skarpere enn de fleste når han i en nydelig scene forstår at enkelte trenger en dusj for å kunne synge.

«Shower» er det rene velbehag av bilder og stemninger - fra munterhet til vemod - og med en slutt uten tegn til sentimentalitet.

<B>BAD SOM LIVSSTIL:</B> Menn på bad.