En dyktig forteller

Inntagende og lettbent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Jeg vet hvor mange Rohypnol som må til for å slå ut en mann på 1,90, jeg vet hvordan man blander en perfekt bloody mary, og jeg vet at det ikke er uvanlig at menn roper på Gud når det går for dem. Men at en mamma kan dø helt uten videre, det visste jeg ikke før i dag morges.»

Utsagnet tilhører syttenårige Kayleigh, bokas jeg-forteller. Hun har vokst opp i London med en glamorøs mor med dyre vaner og bemidlede mannlige bekjentskaper. Som niåring ble hun sendt vekk av moren, og da romanen starter, bor Kayleigh på en gård i Norge. Livet har vært greit, men nå får hun vite at moren er døende av aids. Kayleigh får en siste mulighet til å samle historiene sine. Og ikke minst til å skrape sammen etterlengtet kunnskap om faren, den mystiske Rafferty.

Da Gyldendal utlyste en konkurranse for å få inn gode manus om kjærlighet, ble Yvonne Kuhn kåret til en av vinnerne. Hun debuterte med «Det er trikken i ditt liv» (2004), en roman om trøblete kjærlighet. Årets bok er bredere anlagt, mer formsikker og mer avansert rent fortellerteknisk.

Virkeligheten

Ingen av Kuhns bøker er dristige språklig sett, men «Den riktige Rafferty» har et skarpere fokus på språkets muligheter. Indirekte belyser romanen forholdet mellom virkelighet, språk og erindring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer