En dysfunksjonell regjering ruller videre

Seansen i kveld var noe av det merkeligste vi har sett i norsk, moderne politikk.

OSLO: Erna Solberg at partiene må vurdere skissen i løpet av helgen. Video: NTB. Vis mer
Kommentar

Det har vært uker med spekulasjoner og lekkasjer. Den siste uka har det dratt seg til, etter at Fremskrittspartiet kalte inn sitt landsstyre til et ekstraordinært møte for å drøfte en skisse til bompengeløsning – som endte med at Siv stilte ultimatum. For egen regning, og nærmest på vegne av regjeringen, krevde hun at Venstre nå måtte godta denne løsningen.

Venstre fulgte opp noen dager seinere med sitt eget ultimatum, før Erna Solberg i kveld altså kronet hele denne prosessen med nok ett ultimatum. Kjell Ingolf Ropstad, stakkar, har ikke fått stilt noe ultimatum – bortsett fra at han krever at ingen av pengene som nå brukes på bomløsningen skal tas fra familiebudsjettet. KrF har også prioriteringene i orden.

Og når Erna Solberg serverte sitt ultimatum, var det med en sånn detaljrikdom at hun ble andpusten. Den delen av det norske folk som fulgte pressekonferansen har antakelig blitt lei av bompengesaken for minst en måneds tid framover.

Hensikten var selvsagt å hindre alle muligheter for regjeringspartnerne å lekke passende detaljer til pressen, for å spinne saken i deres foretrukne retning. Aldri før har vi hørt en pressekonferanse med en statsminister som serverer så mange detaljer om samferdselsspørsmål, og aldri igjen vil vi få høre det. Takk og pris.

OSLO: Erna Solberg at partiene må vurdere skissen i løpet av helgen. Video: NTB. Vis mer

Den absurde forestillingen var likevel nødvendig for å stagge lekkasjemulighetene hos Frp og Venstre, og det sier sitt om den begredelige samarbeidstonen som er i regjeringen nå. Det vil bli nødvendig å lufte ut, som Erna Solberg sa under pressekonferansen i dag.

Og mens statsministeren sto og svarte på spørsmål fra pressen etter den halsbrekkende samferdselspolitiske utlegningen, reagerte regjeringspartiene med det de nå kunne utnytte: responstida. KrF var ganske raskt ute med å si at dette var ok. De har tross alt minst å tape på en midt i mellom-løsning. Så var Frp ute med beskjed om at de kunne støtte avtalen. Bompengeopprørsgeneralen i partiet, Frank Sve, fylkesleder fra Møre og Romsdal, sier til og med at dette er enda bedre enn den skissen partiet sa ja til forrige helg.

Det er vanskelig å tolke det som noe annet enn en strategisk uttalelse. Endringen fra forrige skisse til denne synes å være veldig liten. Om noe, er kollektiv prioritert litt høyere. At den skal være så fantastisk for Frp, handler minst like mye om at partiet nå er i gang med å selge dette inn for velgerne.

Se, hva vi har fått til. Denne avtalen er kjempegod!

Venstre, for sin del, har vært seine på avtrekkeren. Når de venter med å svare, framstår det som om avtalen er mindre gunstig for dem. Det er den kanskje også til en viss grad. Det bør ikke overraske om statsministeren er mer opptatt av å legge til rette for den største regjeringspartneren sin, og sikre den framtidige og avgjørende alliansen med Frp. På den annen side: garantien skissen til Erna Solberg gir, om at mer penger til redusert bomtakst i byene bare skal gis dersom byene kan garantere nullvekst i trafikken , møter på mange måter de viktigste kravene Venstre har gått ut med den siste uka.

Etter kort tid trommet Venstre sammen til en pressekonferanse, og sa som siste parti ja til skissen. Nå gjaldt det å gjøre kort prosess. All ekstra ventetid ville føre til et sterkere inntrykk av at Venstre hadde fått en dårlig avtale. Denne, totalt sett, miserable løsningsmetoden tyder uansett på at regjeringsprosjektet til Solberg henger i en tynn tråd.

Spekulasjonen Venstre vil slite med framover er uansett denne: Hvorfor kunne Frp og Krf si ja med en gang, mens Venstre måtte vente og tenke seg om? Dette vil de andre miljøpartiene forsøke å utnytte.

Den som ble sittende igjen med svarteper, Trine Skei Grande, oppsummerte det ganske greit under pressekonferansen i kveld: «Vi må finne bedre måter å jobbe sammen på i regjeringen».

Det blir vel tittelen på første terapitime for Erna, Siv, Trine og Kjell Ingolf til uka.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.