FN SVIKTER: Generalsekretær Ban Ki-moon. Foto:  AFP / NTB Scanpix
FN SVIKTER: Generalsekretær Ban Ki-moon. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

En dyster diagnose

Kritikken av FNs sikkerhetsråd er på sin plass.

Meninger

Siste statusrapport fra Amnesty International betegner 2014 som et katastrofeår. Menneskerettsorganisasjonen er ikke alene om krisediagnosen. Tidligere har FNs barnefond UNICEF karakterisert 2014 som et «ødeleggende år for millioner av barn». Konflikter i Syria, Irak, Gaza, Sør-Sudan og Ukraina krever sine ofre. I tillegg bekymrer Amnesty seg særlig for en økende forekomst av ikke-statlige, væpnede og særdeles voldelige grupper som IS, Boko Haram og Al-Shabaab. Brutale overgrep fra disse og liknende grupper har skjedd i minst 35 land i løpet av fjoråret.

Like ille er det at Amnesty ikke ser noen tegn til lysning for 2015 og 2016. Det skyldes at verdenssamfunnets svar på de barbariske overgrepene har vært preget av handlingslammelse, ineffektivitet og vegring. Det internasjonale samfunnet har sviktet sitt ansvar, mener Amnesty og retter en anklagende pekefinger mot FNs sikkerhetsråd. Amnesty foreslår djervt at sikkerhetsrådets fem faste medlemsland skal gi avkall på sin vetorett i saker som kan omfatte folkemord og alvorlige overgrep mot sivilbefolkningen.

Kritikken av sikkerhetsrådet er på sin plass. Konflikten i Syria har fått utvikle seg uforstyrret i fire år nå, mens medlemsland som Russland og Kina gang på gang har hindret FN i å vedta straffetiltak. Likeledes er USAs beskyttende hånd over Israel stadig til hinder for at FN kan bidra i konflikten på Gazastripen. En avskaffing av vetoretten i sikkerhetsrådet kunne utvilsomt ha gjort FN mer handlekraftig. Men forslaget er like fullt dømt til å falle på steingrunn. Verken Russland, Kina, USA, Frankrike eller Storbritannia er troende til å oppgi et så mektig våpen.

I stedet må verden forholde seg til en flyktningkrise som nå er fullstendig ute av kontroll. Desperate mennesker drukner i hundretall på vei over Middelhavet. Mer enn fire millioner har flyktet bare fra Syria. Og det er ikke slik at verden står med åpne armer for å ta imot dem. Rike land strever med å holde folk ute, heller enn å holde dem i live. I Norge brisker politikere seg med at antallet kvoteflyktninger fra Syria er økt til 1500. Amnesty mener at 5000 ville vært et mer passende tall. Redd Barna antyder det dobbelte. Inntil ansvarlige politikere tar katastrofen inn over seg, skjer det dessverre lite annet enn rop om ulv, ulv.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.