OUTSIDERE: Lesbiske kvinner er outsidere, så vi ser med outsiderens blikk. Vi ser at mange menn og kvinner tror de først og fremst er menn og kvinner. De glemmer å være mennesker med en unik personlighet. Foto: Lars Eivind Bones
OUTSIDERE: Lesbiske kvinner er outsidere, så vi ser med outsiderens blikk. Vi ser at mange menn og kvinner tror de først og fremst er menn og kvinner. De glemmer å være mennesker med en unik personlighet. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

En egen sort

Rosa bibler for jenter, blå sangbøker for gutter. Men det finnes en egen sort unger som ikke lar seg påvirke- som har dette medfødte lesbegenet. Og da hjelper det ikke med rosa hjernevask fra den innovative handelsstanden.

Debattinnlegg

I Store norske leksikon står det at «Lesbisk er en betegnelse som brukes for å beskrive kvinner som tiltrekkes av, blir forelsket i- og/eller har sex med andre kvinner». Det er en upresis definisjon. For det er ikke slik at jeg forelsker meg i eller har sex med heterofile kvinner. Jeg forelsker meg i lesbiske kvinner.

Lesbiske kvinner har mange kjennetegn og egenskaper. Vi ordner det meste selv, lærer oss saker og ting som heterofile kvinner ofte overlater til gutta. Vi utfører husarbeid og snekkerarbeid. Vi er praktiske, tekniske og fysisk sterke. Vi har kort hår og liker å gå i bukser. (Bare for ordens skyld, i denne kronikken stigmatiserer jeg, for å understreke og fordi det vil kreve en hel bok å nyansere).

Det synes utenpå at vi er lesbiske. Du kan gå i Barcelona eller Strømstads gater - og på 30 meter peke ut lesbene. Ganglaget, kleskoden, sveisen, holdningen, blikket og når du kommer nærmere - hendene. Vi ser hverandre med en gang. Radaren kaller. Vi kunne like godt hatt en lysende L i gnistrende neon over hodet - så tydelig er det. Vi nikker når vi passerer hverandre, smiler på grunn av gjenkjennelsen. Et anerkjennende smil.

En del heterofile kvinner fantaserer om sex med lesbiske kvinner og kan nok føle det sitre både her og der i møte med en lesbe. Dette er interessant, fordi det peker på noen egenskaper hos lesbiske som gjør de til gjenstand for nettopp heterofile kvinners fantasier. Heterofile kvinner tenner svært sjelden på hverandre. Det må en lesbe til for at spenningen og fantasiene skal oppstå.

Enkelte heterofile kvinner tror vi lesber ukritisk sluker dem med blikket. Og av og til farer vi nok over legemet deres, men det betyr ikke noe annet en at vi opplever kvinnekroppens former og tar den i betraktning.

Men når to lesbiske kvinner står overfor hverandre skjer det noe annet. Og jeg kan garantere at det kjennes helt annerledes enn å stå overfor en heterofil kvinnes drømmende blikk. Du er altså ikke aktuell som verken partner eller sexobjekt selv om du er kvinne. Du må ha noe mer, du må ha det lesbiske i deg. Lesbiske kvinner want real passion. Så definisjonen på «lesbisk» i Store norske leksikon er feil. Vi er langt mer kresne.

Lesbiske har noen felles egenskaper og kjennetegn. Disse kjennetegnene kan betegnes som en slags lesbisk identitet eller støpning. Og denne støpningen kan beskrives. Jeg skal forsøke å gi det et omriss, men jeg er kunstner-ikke kjønnsforsker eller sosiolog.

Som den lesbiske sinnataggen jeg er vil jeg starte med å gi uttrykk for hva vi ikke er. Se på de kvinnelige programlederne i NRK og TV 2. De skal jo representere samtidens kvinner. De er tekkelig vulgære, ler høyt, men falskt og elsker sladder. De framstår som tilpasningsdyktige, lettvinte og tømt for alvor. Men de er ikke alene.

De representerer en kultur - samtidens massemediekultur. De representerer den moderne TV-kvinnen. Den rosa bongbongen.

Lesbiske likner ikke på den moderne TV-kvinnen. Vi er så langt unna disse såpefjesene med trutmunn og eksalterte kinnben som det går an å få bli. Vi prøver ikke engang - hvorfor skal vi det?

Vi lesber går inn i verden med en annen holdning. Fra vi er barn har vi skilt oss ut, spilt fotball, drevet med bryting - vært sett på som guttejenter. Vi fikk passet påskrevet som en av freaksene i lokalsamfunnet. Det kan gi gir styrke og selvstendighet, det kan bidra til en sikkerhet som sitter tungt på innsida av kroppen. Det kan gi en uavhengighet. Men faller man utenfor må man tåle å falle utenfor.

Lesbiske kvinner er outsidere, så vi ser med outsiderens blikk. Vi ser at mange menn og kvinner tror de først og fremst er menn og kvinner. De glemmer å være mennesker med en unik personlighet.

I Norge har skrullegutta kommet seg inn i TV-ruta, ja til og med i det konservative Melodi Grand Prix. De har sluppet gjennom sensuren. Det er bra, men fortsatt er det få lesber - og da særlig butcher, dykes eller tomboys som slipper gjennom nåløyet. Kvinner som bryter med vår oppfatning av kvinnerollen er ikke trendy, de blir sett på som freaks.

Jeg var akkurat i en begravelse. Kirken var full av lesber. Og mange av disse var eksentriske. Det er en kompliment. Eksentriske lesber som bryter med kleskode og tradisjon for hvordan man skal se ut - selv i kirken - selv i begravelser. Fordi vi er sånn. Vi er en egen støpning. Vi bryter med tradisjoner og med ideen om hva en kvinne er. Vi er spesielle. Ja, sånn er det bare. Vi er en egen sort som ikke søker menns anerkjennelse. Og der ligger nok noe av friheten.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.