En eklings bekjennelser

JO, DET ER SANT: Jeg har vært på Meny. Jeg handlet i ferskvaredisken. Jeg var der til og med etter at det ble avslørt at du kan bli servert årgangshest som ikke bare har sett bedre dager, men som har antatt en helt annen form etter sine beste dager.

VI ER IKKE SÅ RENE og pene som vi skal ha det til. Jeg var ikke alene om å peke på plexiglasset mens sikla rant i ferskvaredisken på Meny. Det sto andre der også. Det må være de samme som plukker opp baconbitene som har falt på gulvet og og med glede tygger dem i seg. Det må være de samme som utgjør køene foran de ambulerende kebabvognene i bynatta, enda de vet at det er alle mulige slags uhumskheter i dressingen. Vi ere en nasjon vi med, vi som er litt ekle.

AV Å LESE om folks reaksjoner på Meny-skandalen skulle man tro av vi var mye mer hysteriske enn vi faktisk er. Vi vet at det er mugg i muggost, og at gravide helst ikke bør spise det av den grunn. Vi vet at matkultur ikke alltid handler om mest mulig renhet for penga. Skal vi bli gode matsnobber, som flere og flere middelklassemennesker har blitt, så må vi tåle at god mat ofte handler om det motsatte - nemlig mat som straks går ut på dato. Eller enda verre: mat som er så lite sosialdemokratisk at den slett ikke har noen best før-dato.

FOR NOEN ÅR SIDEN kom en rapport om at vannet i fjellbekker hadde for mye bakterier i seg til å kunne drikkes. Dette handler ikke om at fjellbekkene har blitt skitnere enn før - man har alltid tatt høyde for at det kan ligge en elg og råtner litt lenger opp i elva. Det handler i stedet om at forventningene til hygiene har blitt så store at den kulturelle oppfatningen av hva som er rent endres. Før var ingenting renere enn vannet i en fjellbekk, og man kunne kjenne den helsebringende effekten av å drikke det. Nå kan man risikere å treffe på fjellfolk som har litervis med flaskevann i sekken.

RENSLIGHET ER MULIGENS en dyd, men våre reaksjoner på rapporter om skitne kjøkkenkniver beviser at renslighetstyranniet brer om seg. Vi krever mer for at noe skal kvalifisere som rent nå enn noengang før. Vi er preget av såpereklamer som påstår at kjøkkenbenken kan være ren i dybden, og et par generasjoner husmødre med tvangsmessig bakterieangst.

SELVFØLGELIG ER JEG motstander av kjøtt vi kan bli syke av. Men vi går nå inn i høysesongen for å spise mat som er preparert på alskens ekle måter. Røkelaks og rakfisk? Æsj, ass. Husk på at vi lenge har spist mat som ikke tilfredstiller de moderne kravene til hva som er rent. Vi kaller det for norsk mattradisjon.

Artikkelforfatteren er journalist i Dagbladet FREDAG.

KAN JEG FÅ SE MENYEN? Artikkelforfatteren innrømmer at hun fortsatt handler i ferskevaredisken hos Meny, og setter et stor spørsmålstegn ved det moderne renhetstyranniet.