«FÅ MEG PÅ FOR FAEN»: Har premiere den 19. august.  Foto: Filmweb
«FÅ MEG PÅ FOR FAEN»: Har premiere den 19. august. Foto: FilmwebVis mer

En eks-narkoman, 3D-nisser og sex

Slik blir den norske filmhøsten.

(Dagbladet): Tirsdag presenterte en samlet norsk filmbransje høstmenyen for kinomørket.

Komedie, drama, thriller, barne-, ungdoms- og familiefilm er noen av det som serveres i mørket denne høsten.

«Få meg på, for faen» Først ut er «Få meg på, for faen». En film som selveste Robert De Niro la merke til under visningen i USA. Filmen handler om 15-åringen Almas seksuelle oppvåkning, utstøting og mobbing i et lokalsamfunn på Vestlandet. På fredag har filmen premiere.

Den 26. august skal to nye norske titler lyse opp mørket. Familiefilmen «Til siste hinder» er regidebuten til 23-år gamle Andreas Øvergaard. Den handler om en ung jentes forhold til en hest.

Filmatiseringen av Jo Nesbøs bok «Hodejegerne» trenger kanskje ingen ytterligere presentasjon. Produsentene kunne melde om et eventyrlig forhåndssalg, og fortalte at «den er tidenes mest solgte norske film i utlandet».

Ville banke Pushwagner Siste film ut i august er «Oslo, 31. august». Et portrett av Oslo i dag. Produsentene innrømmet at filmen kanskje vil få en litt annen oppmerksomhet etter terroraksjonen i Oslo og på Utøya. Blant annet inneholder filmen en scene med klipp fra rivingen av det gamle Philips-bygget på Majorstua.

I begynnelse av september kommer portrettet av kunstneren Terje Brofos - bedre kjent som Pushwagner. Regissør Even G. Benestad og August B. Hansen innrømmer at det har vært tøft å følge kunstneren.

«BABYCALL» Har premiere 7. oktober. Noomi Rapace har hovedrollen. Til høyre seg vi Kristoffer Joner med permanent.  Foto: Filmweb
«BABYCALL» Har premiere 7. oktober. Noomi Rapace har hovedrollen. Til høyre seg vi Kristoffer Joner med permanent. Foto: Filmweb Vis mer

- Det var flere ganger vi hadde lyst til å banke han, sier Benestad.

I «Sønner av Norge» klarte regissør Jens Lien å kapre selveste John Lydon, bedre kjent under artistnavnet Johnny Rotten i punkebandet Sex Pistols. Filmen handler om opprør og pønkrock i et uvanlig far-sønn-forhold. Sven Nordin har fått rollen som far. Filmen har premiere 9. september.

Antonsen vil knekke Knerten I slutten av september skal Atle Antonsen og en rekke andre komikere få deg til å le av en historie knyttet til et curlingcomeback.

- Vi har satt oss mål å bli større enn både Knerten og «Hodejegerne» til sammen, kunne en ublu Antonsen fortelle til stor latter fra salen.

Snart har over én million nordmenn sett Knerten på skjermen. Den 23. september kommer den siste filmen om den lille kvisten.

Tøft å jobbe med Noomi Filmen «Babycall» har kanskje den mest profilerte skuespillernavnet på rollelisten i en norsk film. Filmen som omhandler Anna og hennes åtte år gamles sønns flukt fra eksmannen, har sikret seg svenske Noomi Rapace. Kvinnen som spilte Lisbeth Salander i Millenium-trilogioen.

Regissør Pål Sletaune innrømmet overfor Dagbladet at det var tøft å jobbe med Noomi.

 «PUSHWAGNER»:  Har premiere 2. september. Foto: Filmweb
«PUSHWAGNER»: Har premiere 2. september. Foto: Filmweb Vis mer

- Det tok tre uker før hun hilste på kamerafolkene. Det var kjempekrevende. Hun stilte masse spørsmål og det var ting hun ikke ville gjøre, forteller han til Dagbladet.

Først på 3D De tre siste filmene ut i år er Varg Veum-filmen «I mørket er alle ulver grå», «Blåfjell 2» og «Arme riddere».

Blåfjell blir den første skandinaviske filmen som lanseres i 3D. Under produksjonen ble det hentet hjelp fra teamet bak den siste «Pirates of the caribbean»-filmen.

Regissør Arne Lindther Næss innrømmer at overgangen fra 2D til 3D var krevende.

- En rekke av kostymene måtte skiftes ut. Også location for filmen ble endret. I 3D er detaljrikdommen i bildet helt annerledes og det kreves mye mer av det som skal vises, kunne han fortelle til Dagbladet under lanseringen.

FØRST PÅ 3D Regissør Arne Lindther Næss blir historisk med Skandinavias første 3D-film. Her med skuespiller og hovedrolleinnehaver Ane Viola Semb. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
FØRST PÅ 3D Regissør Arne Lindther Næss blir historisk med Skandinavias første 3D-film. Her med skuespiller og hovedrolleinnehaver Ane Viola Semb. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer