KOMMENTARER

Russland

En ekstrem klimakyniker

Det russiske «føre-var-prinsippet» i forhold til klimaendringer dreier seg om hvordan man skal utnytte fordelene av dem. Det er på Putins vis, kynisk, skriver Morten Strand.

EN NATURVERNER: Men ikke en klimaforkjemper. Vladimir Putin på ferie i russisk villmark i august 2018. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
EN NATURVERNER: Men ikke en klimaforkjemper. Vladimir Putin på ferie i russisk villmark i august 2018. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Den russiske regjeringen har presentert et dokument der man legger vekt på hvordan man skal kunne utnytte fordelene som den globale oppvarmingen fører til. Dokumentet legger vekt på hvordan nasjonen kan utnytte den arktiske sjøruta mellom Asia og Europa etter hvert som isen i Arktis smelter. En plan for å investere milliarder av dollar til havner og isbrytere i nord er i ferd med å bli realisert. For is-smelting er business, både når det kommer til transport, og olje-leting- og utvinning. Det russiske regjeringsdokumentet peker også på fordelene ved at det kan dyrkes mat lenger mot nord, og på at man trenger å bruke mindre energi til fyring om vinteren.

Ellers er det «mot norrmalt», også i Russland. Eller snarere, så er det «mot norrmalt», ganske særlig i Russland. Temperaturene i landet som er hjemmet til store deler av verdens permafrost, tiner 2, 5 ganger så raskt som i resten av verden. Skriften står ganske eksplisitt skrevet på veggen: For det er egentlig alvor nå.

I min gate midt i sentrum av seks-millioners byen St. Petersburg har det vært mellom 0 og fem pluss-grader siden nyttår. I det russiske nasjonale senteret for vinteridrett, Toksovo, et par mil nord for byen, er det laget ei søkk-våt løype av kunst-snø, forteller Sergej, som er en ivrig skiløper og Dagbladets lokale fotograf. For der, i det iskalde Karelen, er det også varmegrader i januar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer