Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Russland

En ekstrem klimakyniker

Det russiske «føre-var-prinsippet» i forhold til klimaendringer dreier seg om hvordan man skal utnytte fordelene av dem. Det er på Putins vis, kynisk, skriver Morten Strand.

EN NATURVERNER: Men ikke en klimaforkjemper. Vladimir Putin på ferie i russisk villmark i august 2018. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
EN NATURVERNER: Men ikke en klimaforkjemper. Vladimir Putin på ferie i russisk villmark i august 2018. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Den russiske regjeringen har presentert et dokument der man legger vekt på hvordan man skal kunne utnytte fordelene som den globale oppvarmingen fører til. Dokumentet legger vekt på hvordan nasjonen kan utnytte den arktiske sjøruta mellom Asia og Europa etter hvert som isen i Arktis smelter. En plan for å investere milliarder av dollar til havner og isbrytere i nord er i ferd med å bli realisert. For is-smelting er business, både når det kommer til transport, og olje-leting- og utvinning. Det russiske regjeringsdokumentet peker også på fordelene ved at det kan dyrkes mat lenger mot nord, og på at man trenger å bruke mindre energi til fyring om vinteren.

Ellers er det «mot norrmalt», også i Russland. Eller snarere, så er det «mot norrmalt», ganske særlig i Russland. Temperaturene i landet som er hjemmet til store deler av verdens permafrost, tiner 2, 5 ganger så raskt som i resten av verden. Skriften står ganske eksplisitt skrevet på veggen: For det er egentlig alvor nå.

I min gate midt i sentrum av seks-millioners byen St. Petersburg har det vært mellom 0 og fem pluss-grader siden nyttår. I det russiske nasjonale senteret for vinteridrett, Toksovo, et par mil nord for byen, er det laget ei søkk-våt løype av kunst-snø, forteller Sergej, som er en ivrig skiløper og Dagbladets lokale fotograf. For der, i det iskalde Karelen, er det også varmegrader i januar.

I sentrum står og står trafikken som vanlig tett. Store SUVér til millioner av kroner selv uten norske bil-avgifter, og biler som ville vært avskilta av elde og miljøhensyn ellers i Europa, står side om side og forkynner med store bokstaver at her i gården er det ikke snakk om noen bensin- eller diesel-skam. Til tross for at det under jorda går en av verdens beste undergrunns-baner. For bil er fortsatt status for den russiske øvre middelklasse og overklasse, som ikke kan forestille seg å stige ned til «massesamfunnet» der under jorda, som smaker av kollektivisme og kommunisme. Som de har vokst ut av. En gang for alle. For på SUVén skal godtfolk kjennes.

Og inne surkler det vann i radiatorene varmet opp av et atomkraftverk som er en bare litt forbedret fetter til det som gikk i lufta i Tsjernobyl for snart 34 år siden, og som regnes som et av verdens aller farligste. Og selv om vannet i radiatorene er mindre varmt enn normalt, så holder fattige pensjonister, som ikke har hatt råd til å sette inn nye vinduer i leilighetene sine, også varmen. Og ære være fattige pensjonister som ikke trenger å fryse om vinteren, slik de normalt har måttet. Men de er altså en del av pluss-kontoen i det russiske klima-regnskapet, skal vi tro regjeringen.

Og det skal vi vel. I hvert fall så gjør folk flest det. For så vel president Vladimir Putin som russere flest kjennetegnes av en påfallende kilmakynisme. Russland har undertegnet Paris-avtalen som forplikter til utslippsreduksjon for landet som er på fjerdeplass i verden når det gjelder utslipp. Og Putin har kritisert Donald Trump som har trukket USA ut av avtalen. Men fordi landenes klimakutt er basert på utslippene i 1990, da den sovjetiske tung-industrien fortsatt eksisterte, så koster det Russland veldig lite å etterleve målene i Paris-avtalen.

Klima-ikonet Greta Thunberg (17 år for noen dager siden) er stort sett et mobbeobjekt. På statskontrollert TV framstilles hun som et uskyldig offer som er kjøpt og betalt av et FN som er korrumpert av klima-forskere som har godt betalte jobber på grunn av hysteriet rundt global oppvarming. Dette er en utbredt oppfatning, som også Putin gir sin stemme til, med å si at Greta Thunberg blir «brukt». Og klima-aktivister er rariteter, som fiolin-studenten Arshak Makishijan, som i vinter ble advart med å bli bura inne i seks dager for sin stort sett enslige, ukentlige klimastreik.

Regjeringens rapport slår likevel fast hvilke uheldige sider klimaendringene har. Og Putin er åpen for at klimaendringene kan være menneskeskapte, selv om ledende russiske forskningsmiljøer lenge har insistert på at klimaendringene har en naturlig forklaring. Russland har i år opplevd enorme branner og oversvømte elver, så virkningene av klimaendringene er åpenbare.

Men viljen til å handle er det verre med. Under et toppmøte i St. Petersburg i vår med nordiske stats- og regjeringssjefer, la de nordiske representantene - også for anledningen Erna Solberg - vekt på at olja som finnes i Arkris må ligge i fred. Mens Putins poeng var hvor lav oljeprisen kan bli før det ikke lenger lønner seg å ta den opp. Igjen var smeltende is, bedre teknologi, og lettere tilgjengelighet, hans poeng for å kunne utnytte ressursene. For slik taler en klimakyniker, som ikke åpent plasserer seg på historiens skraphaug, slik ekte klimafornekterne - som Donald Trump - gjør.