Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

En ekstremist i aksjon

Det bør ikke lenger være den minste tvil om hva slags ideologi Fahad Qureshi forfekter.

<div><br></div><div>ERKLÆRER JIHAD: I en time lang video fra Islam Net på YouTube erklærer Fahad Qureshi jihad mot det han kaller «den internasjonale progressive sekten». Foto: Skjermdump, YouTube</div>

ERKLÆRER JIHAD: I en time lang video fra Islam Net på YouTube erklærer Fahad Qureshi jihad mot det han kaller «den internasjonale progressive sekten». Foto: Skjermdump, YouTube
Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en time lang video fra Islam Net på YouTube erklærer Fahad Qureshi jihad mot det han kaller «den internasjonale progressive sekten».

Det er flere av oss som har utfordret Qureshi på hans ideologiske ståsted og hans løgnaktige framvisning av seg selv, både når det gjelder å «representere den sanne islam» og at han representerer muslimene.

Shoaib Sultan.
Shoaib Sultan. Vis mer

Vi har sagt og ment at Qureshi og hans ideologi ikke skiller seg betydelig fra Daesh-ideologien. Han er i front når det gjelder radikalisering av ungdommer, og bidrar sterkt til å skape fiendtlige holdninger blant borgere i Norge.

Alexander Mousavi.
Alexander Mousavi. Vis mer

Det er viktig å merke at flere av syriafarerne fra Norge har hatt tilknytning til Islam Net og miljøet rundt. Qureshi, «You walk like a jihadist, talk like a jihadist, and you declare jihad like a jihadist», og du blir sur på oss når vi kaller deg ekstremist?

Det er interessant at Qureshi mener vi tilhører en «internasjonal progressiv sekt», men vi må erkjenne at dette til viss grad medfører riktighet. Vi hører til en «internasjonal sekt» som inkluderer mer enn 1,4 milliard muslimer, og ca. fem milliarder andre, nemlig menneskeheten. Vi er samlet i en syk og forvrengt tro på at alle menneskene på jorda, uavhengig av religion, bakgrunn eller hudfarge, kan leve sammen i gjensidig respekt og harmoni.

Det artige er at Qureshi begynner videoen med å vise hvor opprørt han er over hatefulle og hetsende kommentarer i kommentarfeltene, og så går løs på «oppgaven» med samme hatefulle tone og hetsende hersketeknikk. Mot avslutningen av videoen oppfordrer han de som ikke greier å gjøre noe annet å delta i kommentarfeltene, og legger opp til hets og hat gjennom disse. Ikke at dette er overraskende for oss som kjenner lusa på gangen og ekstremisten på ideologien.

Konservatisme er ikke problemet, men at Qureshi ikke har til intensjon å leve et liv i fred og ro, med respekt og toleranse til andre. Han vil forandre på samfunnet. Han har tidligere avvist dette, og har latt som at han anerkjente samfunnsstrukturen som vi har. Nå, i denne «avklarende» videoen, bekrefter han vår påstand med egne ord.

Både i et tidligere innlegg og nå i denne videoen hevder Qureshi at han og hans organisasjon ikke er salafister. Gjennom både dette svaret og alle andre uttalelser han har kommet med hittil, er det rimelig å si at Qureshi snakker som en salafist, skriver som en salafist, og hans ideologiske standpunkter er innenfor den salafistiske ideologien. Det at Qureshi hevder noe annet nå er i best fall et tegn på en identitetskrise.

Når man ser videoen får man en følelse av at Qureshi i sin monolog deltar i et debattpanel med flere deltakere. Her argumenterer han med harde ord på at «islam vil ikke forandre seg». Like etter at han er ferdig med dette, sier han at «riktig nok er ikke islam slik at den er firkantet og ingenting kan forandre seg». Det er nærliggende å tro at han sliter med en balansegang mellom to publikum: De muslimske miljøene han forsøker å appellere til, og majoriteten.

Han bekrefter også det vi sier om kategorisering av mennesker, når han sier at muslimer er bedre folk enn både jøder, kristne og alle andre, noe han understreker kraftig. Den neste setningen er viktig og interessant, for her kommer kvalifiseringen: man er bedre så sant man gjør som Fahad Qureshi befaler.

Interessant nok innrømmer Qureshi at hans hensikt med å skrive den kronikken i VG som har utløst hele debatten, var å dempe kritikken mot Islam Net. Dette er en viktig indikasjon på at han faktisk bare forsøkte å skjønnmale sine ekstremistiske holdninger med å pakke dem inn i litt mildere ordelag.

Han er kjempesur på oss fordi han mener vi ødelegger for ham, og fordi vi fortsetter å stemple ham som ekstremist. Det behøver vi ikke, det greier han veldig fint selv. Han mener også at liberale muslimer og høyreekstremister var de eneste som mislikte det han skrev. Hva slags verden og virkelighet lever du i, Qureshi?

Qureshi reagerer med velkjente metoder: Han besvarer spørsmål med spørsmål, og angriper meningsmotstandere. Andre har forsøkt før, men hets, sjikane og merkelapper har gjort at mange ikke orker lenger. Spesielt har dette gått utover kvinner som prøvde. Verken hetsen, løgnene, stemplinger og merkelapper vil få oss fra å stå over dette oppgjøret. For til sjuende og sist handler dette om hva slags samfunn vi ønsker å ha i Norge.

Det andre Qureshi forsøker på denne videoen er å dikte opp en fantasisekt, og selge en idé om at det foregår en sekterisk kamp i Norge, og så mobilisere med å invitere «de gode muslimene» til slagmarken.

Sannheten er at mange forskjellige trosretninger innenfor islam har fått nok av Qureshis tilranelse av plassen som «den sanne» representanten for muslimer. Dette er faktisk ikke en sekterisk kamp, men en kamp mot intoleransen som Qureshi og Islam Net står for.

I slutten av videoen og rett før Qureshi erklærer jihad, uttrykker han svært klart og med egne ord en frustrasjon over at muslimer ikke støtter ham. At han står alene for dette, og at han har vurdert å gi seg, og så videre. Det spørsmålet han må stille seg er om at kanskje ikke muslimene er enige med ham, og at det er den virkelige årsaken til at han står alene.

Vi er likevel helt enige med Qureshi om én ting, som han uttrykker klart i videoen: Dette er ikke en konflikt som kan tas bak lukkede dører. Det er derfor vi har kjørt denne debatten etter hans VG-kronikk, og vi kommer til å forsette i det offentlige rommet.

Denne videoen var svært avklarende og dekkende, og den viser en ekstremist og en jihadist i aksjon. Det bør fjerne enhver tvil noen måtte ha om hva slags ideologi vi snakker om. Her retter vi også kritikk mot norske medier, som ukritisk har benyttet seg av Qureshi, uten å utfordre ham. Vi håper også at politiet på Romerike tar denne videoen i betraktning neste gang skal invitere Qureshi til å holde foredrag for å forebygge radikalisering og ekstremisme.

Avslutningsvis vil vi takke Fahad Qureshi for en meget oppklarende video, som gjorde vårt arbeid med å bevise hva han står for mye enklere. Til gjengjeld vil vi gi ham et tre gode råd om videoen:

1. Kombinasjonen mellom grønn farge og den rolige og noe dystre musikken gjør det vanskelig å ikke falle i søvn allerede etter 6,5 minutter. 2. Qureshi må jobbe en god del med ansiktsuttrykkene og skuespillet sitt. Sukkingen og uttrykk om at han er trist og lei i ulike deler av videoen var åpenbart dårlig regissert. 3. Ha et glass vann og ta en slurk nå og da når du lager en så lang jihad-video.

Teksten er en forkortet utgave av et blogginnlegg på Shoaib Sultan og Alexander Mousavis blogg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!