En ekte artist

BERGEN (Dagbladet): På plate kan Vidar Busk lett bli en mann for spesielt interesserte, men som konsertartist er han av et kaliber som holder Bygde-Norge i live.

Ved å reise Norge på kryss og tvers året rundt byr artisten, posøren, sjarmøren og gitarhelten Vidar Busk (29) på distriktspolitikk som Senterpartiet burde være, eh, grønne av misunnelse for. Med sitt eminente artisteri og sin utsøkte musikalitet holder Busk folk i live. Og er du halvdau, våkner du kjapt fra hverdagslige tråkigheter når Busk setter foten ned på ditt sted.

Stramt slips

I går het bygda Bergen. Sett utenfra kunne man tatt den fyren som steg på scena noen minutter over klokka elleve i går kveld for å være en småfeit bluessliter i 40-åra med litt for stramt slips og noe overdrevent forbruk av brylkrem. I et par åpningslåter kan man også lure på om mannen har noe å tilføre sin gamle, lett museale sjanger noe i det hele tatt. Men det er før Busk på utstudert vis tenner sin røyk og vrikker seg rundt mik-stativet slik bare en slu entertainer gjør det.

Vidars True Believers legger et tungt, deilig komp på helt uanstrengt måte i det ene øyeblikket, smyger seg lunt og groovende over i neste låt før de så blåser fylla ut av Den Stundesløse i et sugende rock'n'roll-sekund.

Gitarhelten

Undertegnede utbasunerte for et par år siden at gitarhelten som en popkulturell spydspiss var moden for graven. Men nå er det bare å innrømme at Busk - ved siden av Cavemens Knut Schreiner - egenhendig har gjenoppliva konseptet. Vidar Busk er en uovertruffen artist; konsentrert, hardtarbeidende, ildfull, brilljerende. Likefullt er det hans egenskaper og evner som karismatiker og showmann som gjør at han hever seg over den jevne rocker. Busk har stått foran speilet og øvd seg på hvor kule fingrene hans skal se ut når han spiller gitar, og når han ikke spiller gitar.

Det er slike ting som gjør at enkelte kan kalle seg musikere og andre artister.