GITARORGIE: Gitarist Lars Håvard Haugen og bassist Kyrre Sætran på  Bylarm natt til lørdag. Foto: Anders Grønneberg
GITARORGIE: Gitarist Lars Håvard Haugen og bassist Kyrre Sætran på Bylarm natt til lørdag. Foto: Anders GrønnebergVis mer

En ekte gitarhelt

Gi Lars Håvard Haugen en gitar, og han vil vise deg hvordan den kan spilles. Vi snakker seks strenger og sannheten!

KONSERT/BYLARM: «Welcome to the world of grown-ups», sa Lars Håvard Haugen midtveis i sin konsert under Bylarm natt til lørdag. Og både lo og smilte.
Det var de eneste ordene som ble utvekslet under en konsert som var hundre prosent instrumental - gitar, bass og trommer. Klassisk powertrio, altså - what you see is what you get. Ord var overflødige.

20 år med Hellbillies Neste år er det 20 år siden Hellbillies ga ut sitt første album, og gruppa har på disse åra etablert seg som et av Norges aller ypperste liveband. Like viktig som vokalist Aslag Haugen er mannen som står sånn litt på siden med diverse gitarer, gjerne med øynene lukket, eller sitter bak et vakkert pedal steel-møbel.
Og det var vel bare et tidsspørsmål før Lars Håvard Haugen skulle sprenge seg ut av Hellbillies-formatet og bli en ekte gitarhelt. Ikke på bekostning av Hellbillies, men for å få fullt utløp for alt det som bor i denne makeløse gitaristen. Med seg på scenen har han, som på plata, bassist Kyrre Sætran og trommis Trond Augland. De gjør akkurat det de skal, støtter opp under hovedpersonen uten å briljere på noen måte. Et stødig komp, rett og slett.

Instrumentalalbum Haugen ga nylig ut instrumentalalbumet «Six Strings And The Truth», og natt til lørdag fortalte han sin versjon av sannheten til et etter hvert måpende publikum. Hva denne mannen får til! For en teknikk, og for en kontroll han har på fingrene når de løper opp og ned gitarhalsen, eller når han for eksempel skrur til eller løsner på stemmeskruen underveis i en av låtene.
Diskusjonen om hvem som til enhver tid er den beste gitaristen i Norge vil alltid være en morsom selskapslek, men det er selvsagt individuelt. Lars Håvard Haugen er blant de ypperste, og om han trengte å bevise noe gjorde han det ettertrykkelig natt til lørdag 19. februar!

Rock m.m. Haugen behersker alle «målformer» med seksstrengeren. Sjøl om countrytwangen kanskje ligger der hele tida, er det rock og en dose blues i alle avskygninger som kommer nærmest fresende og glefsende ut av gitaren. Fortrinnsvis spilt på en Telecaster, men også andre varianter - deriblant en «dobbeltløpet» gitar som nærmest spruter skarpt skyts som en musikalsk mitraljøse helt på tampen. Man skulle kanskje tro det ville bli monotont med bare instrumentalmusikk, men variasjonen innenfor formatet er så stor at det aldri blir et spørsmål.
Haugen blir på en måte en del av gitaren, og konserten er kanskje den aller største kraftprestasjonen under årets festival. Og det beste av alt, du savner ikke vokalen ett sekund, tvert imot ville den bare stått i veien.

Overtramp Men kjære Bylarm. Det er greit med tidsskjemaer, men ikke instruer vaktene til å løpe opp til musikerne og peke demonstrativt på klokka når det er ca halvannet minutt igjen av låten - og bare ett band står igjen for natta. Det blir bare for dumt

SJEF MED SEKS STRENGER: Lars Håvard Haugen på Bylarm. Foto: Anders Grønneberg
SJEF MED SEKS STRENGER: Lars Håvard Haugen på Bylarm. Foto: Anders Grønneberg Vis mer