KANON: Lise Klaveness, her i 2008 og tilbake i Asker, tar til høsten over som sjef for eliten i norsk fotball. Det kan bli et kanonskudd for norsk toppfotball. Foto: Erik Berglund.
KANON: Lise Klaveness, her i 2008 og tilbake i Asker, tar til høsten over som sjef for eliten i norsk fotball. Det kan bli et kanonskudd for norsk toppfotball. Foto: Erik Berglund.Vis mer

Norsk fotball trenger nye sjefer:

En ekte Lisepasning

Men det kan fort bli både baklengs og tunge bakrom for den nye sjefen.

Kommentar

Flaggdag heretter kan kanskje bli 4. juni. Det var denne dagen det ble klart at Lise Klaveness var ansatt som ny sjef for elitefotball i Norges Fotballforbund. Klaveness er utdannet jurist. Hun er for øyeblikket spesialrådgiver i Norges Bank. Hadde vi våget ville vi skrevet at hun går fra Norges Bank til Norges Benk aka norsk fotball, men det gjør vi ikke.

Lise, ja, vi er på fornavn, ettersom vi ved flere anledninger har vært så heldige å være sammen med henne under et par VM i fotball der skravleklassen har vært samlet, under «Litterær salong med skruknotter (den gangen det var bra) på Litteraturhuset i Oslo, før hun tar over eliteroret 15. september.

Men, den som drar kortbuksa opp foran øya, i den tro at norsk fotball over natta bli bedre fordi det er ansatt ei dyktig kvinne, de kan risikere nok en gang å ta feil. Klaveness skal inn i et bakrom der det kryr av varige mannfolk som har holdt på ballen veldig lenge. Disse gir nok ei heller slipp på sitt soneforsvar med det aller første. Her har den nye sjefen en jobb å gjøre med å bryte opp gamle maktstrukturer.

Klaveness har den rette bakgrunnen og tælen og innstillingen og entusiasmen og kompetansen som kreves. Du kødder ikke med henne som også har mangeårig bakgrunn som advokat og har vært dommerfullmektig i Oslo tingrett. Norske fotballbyråkrater, ofte med nesa i vilden sky, kan få brynt seg. Klaveness er 37 år, startet opp i klubben Kvernbit, Meland kommune, utenfor Bergen by. Bare det å få inn en bergenser i toppen av NFF igjen er jo en god ting, ikke sant? Brann er jo også gode for øyeblikket.

Klaveness veit at hun ikke går til noe som helst dekket bord. Norsk fotball, selv om det var 15 000 som så «Omkampen» i klasse tungvekt, A-landslaget i fotball har vunnet de tre siste kampene og det leveres meget gode resultater nedover i de aldersbestemte landslagene, så er det fortsatt mye som ikke funker.

Lise sa i forbindelse med ansettelsen at det «å få muligheten til å lede arbeidet med å utvikle våre beste kvinner og menn anser jeg som et enormt privilegium, men at det imidlertid er en kjensgjerning at A-landslagene og toppklubbene totalt sett har prestert svakere enn forventet internasjonalt..»

Klaveness veit også ganske mye om hva som kreves av en toppspiller. Hun var aktiv fra 1997 til 2011 i fem forskjellige klubber, serie- og cupmester i Norge og Sverige og hun fikk 72 A-landskamper. Hun har også kjent på den deilige følelsen det er å ha deltatt i sluttspill, to VM og ett EM (sølv).

Heimebane? Ja, dette kan bli en seier også bortebane, men egentlig skal ingen bedømmes for hva slags jobb de gjør før de har gjort jobben, så uavgjort inntil videre.