Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En ekte røverhistorie

Vinneren av årets Booker-pris, Dirty Pierre, har levd et skikkelig røverliv. - Jeg var en svindler, forteller han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han heter Peter Warren Finlay, men vennene og kreditorene hans kjenner ham bedre som Dirty Pierre.

Han vant i går den høythengende Booker-prisen for romanen «Vernon God Little». Prisen gis årlig til verdens beste engelskspråklige roman, og er på 50 000 engelske pund.

Lurte bestevennen

Til den britiske avisa the Guardian innrømmer nå Finlay en rekke av mindre tillitvekkende hendelser i hans nå 42-årige liv.

Blant annet skal forfatteren ha solgt sin beste venns hus og stukket av med pengene. Dem brukte han på kokain og pengespill.

- Jeg er ikke stolt av det jeg har gjort, alle kvinnene jeg har mistet og alle de gode menneskene som stolte på meg og som ble sviktet, sier Finlay selv.

Da vennen, kunstneren Robert Lenton (75), så Finlay i avisene som suksessforfatteren DBC (Dirty But Clean) Pierre, tok han kontakt.

- I 15 år har jeg vært livredd for at noen som du skulle dukke opp, sier Pierre til vennen. - Å leve med dette har vært som å våkne hver morgen og finne ut at du har bæsjet i senga. På en måte er jeg glad for at det endelig kommer opp.

Finlay lover nå å bruke store deler av de 50 000 pundene til å nedbetale gammel gjeld, skriver the Guardian

Kafka'sk prosess

Angeren førte ham inn i skriveprosessen til den svarte komedien «Vernon God Little», som også er hans debut. Den handler om en tenåring fra Texas og hendelsene i hans liv etter at bestevennen hans tar livet av seksten medelever og seg selv. Som eneste overlevende får Vernon skylden som drapsmannens medhjelper.

Boka er en satire over dagens USA, skildret som et overflatesamfunn hvor hårfrisyrer, klær, ginseng og slank kropp er det viktigste. Boka har også et kritisk blikk på Vesten og dens mørkere aspekter, skriver Cappelen, som får boka på norsk tidlig neste år.

Peter Finlay ble født i Australia, vokste opp i Mexico og bor nå i Irland. Pseudonymet DBC Pierre har han hentet fra en av sine egne tegneseriefigurer.

OG DE NOMINERTE ER:</B> Hvert år er det mye oppstuss rundt de nominerte til Booker-prisen. I år var disse Monica Ali (fra venstre), DBC Pierre, Clare Morrall, Margaret Atwood og Damon Galgut.
SVINDLET BESTEVENNEN:</B> Dirty But Clean Pierre lover å betale noe av gjelden sin med pengeprisen på 50 000 pund. Det er jo penger, det au.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!