En ekte Soul Man

BERGEN (Dagbladet): Soulduoen Sam & Dave hadde hits som «Soul Man» og «Hold On, I'm Comin'» på 60-tallet. Nå er Sam Moore (66) «solo man», aktuell med et album som endelig er utgitt etter 32 år på hylla.

Sam & Dave gjorde en del konserter da «Soul Man» fikk en ny renessanse som signaturmelodi i filmen «Blues Brothers». Men i 1981 var de personlige motsetningene - og dopmisbruket - så ødeleggende at det ble slutt en gang for alle. Dave Prater døde i 1988, mens Sam Moore turnerer med eget orkester og sin kone Joyce Moore som manager og sjef for selskapet I'ma Da Wife Enterprises. Når han ikke spiller golf med sjokkrockeren Alice Cooper hjemme i Arizona!

Uvenner

Historien om Sam & Dave er ganske så spesiell. Samarbeidet startet nærmest ved et uhell da Dave sang på klubben Sam jobbet på i Miami. Dave glemte teksten på ei låt, og Sam sufflerte. Sam klarte også å vikle seg inn i mikrofonledningen - til publikums begeistring.

- De trodde det var en del av showet, sier Sam Moore.

Han var innstilt på en solokarriere og likte ikke engang sangene de ble presentert for, men samarbeidet varte fra 1961 og til og fra i nesten 22 år. 12 av disse åra snakket de knapt med hverandre, selv om de delte scene og garderobe.

- Jeg trengte pengene og ble gjenforent med Dave i 1977. Men da jeg hørte at han hadde skutt kona si, ga jeg klar beskjed: «Vi kan jobbe sammen, men jeg vil aldri snakke med deg igjen.» De eneste gangene vi kommuniserte var da vi dopet oss sammen, sier Sam Moore, som er åpen om sitt narkoproblem.

- Jeg tok heroin, kokain, speed balls, akkurat som John Belushi, sier Moore.

- Den dagen John døde i 1982, gikk jeg til legen og ba om hjelp. Da veide jeg under 60 kilo.

Den glemte plata

«Plenty Good Lovin' - The Lost Album» ble spilt inn etter at Sam Moore og Dave Prater brøt med hverandre første gang i 1969/70, men ble aldri gitt ut. 32 år seinere er solodebuten endelig på markedet, og kritikkene har vært gode. For å gjenskape storbandfeelingen fra plata stiller Sam Moore derfor med ellevemanns orkester i Bergen i kveld og i morgen kveld.

Han har ikke noe imot å synge «Soul Man», heller, men ble irritert da en publikummer mente at han sang den bedre enn Dan Aykroyd og John Belushi i «Blues Brothers».

- Bedre? Det er vår sang, sier sympatiske Sam Moore og bryter ut i latter.

UTEN DAVE: Sam Moore (66) ble innlemmet i Rock And Roll Hall of Fame i 1992, og er mektig stolt av det. Den ene halvdelen av soulduoen Sam & Dave er i Bergen for å opptre på Ole Blues-festivalen i kveld og i morgen kveld.