En elektronisk vinner

I helga ble Norges beste spillere i «Counter-Strike» kåret. Se hvem som vant!

SKIEN (Dagbladet.no) Lørdag var det duket for den første playoffen i eliteserien i NESL, Norwegian e-Sports League. Fire lag var samlet for å strides i skytespillet «Counter-Strike», som etterhvert er blitt en av de største idrettene i Norge - avhengig av hvordan du definerer uttrykket.

Fra store deler av landet hadde de fire lagene - eller klanene, som de kaller seg - kommet til Skien. De hadde allerede sikret seg de fire øverste plassene i NESLs eliteserie, som består av ti klaner, hver bestående av fem spillere. De fire klanene var Incredible TeamAction (Clan IT), Cadre of gamers (Cadre), Clan eXcellence (xlnz) og Death Before Dishonor(DBD), listet i den rekkefølgen de endte opp etter spilling mot hverandre over nettet i eliteserien.

Men dette var altså playoff, der alle fysisk møtte opp i samme lokale, og spilte mot hverandre i et lukket nettverk. Clan IT var allerede sikret en finaleplass, mens xlnz og DBD måtte møtes i en kvartfinale. Denne vant xlnz greit, og dermed kunne de spille i semifinalen mot Cadre. Igjen gikk xlnz av med seieren, og var klar for finalespilling mot Clan IT.

På tross av at Counter-Strike-spilling er blitt en stor sport, var det ikke mange tilskuere tilstede på nettcaféen der finalen gikk av stabelen. Likevel kunne mange følge kampen, via et program som heter Half-Life TV (HLTV), der man får ta del i kampen gjennom spillernes øyne. De som valgte å gjøre noe annet på lørdagskvelden enn å se på andre spille dataspill, kan laste ned et opptak av kampen, og se den når det måtte passe.

Kort oppsummert er «Counter-Strike» en modifikasjon av det populære PC-spillet «Half-Life» der ett lag spiller terrorister, og det andre spiller anti-terrorister. Terroristene skal plassere en bombe på et angitt sted, mens anti-terroristene skal hindre dem i å gjøre dette.

Ettersom spillerne i eliteserien har kommet seg opp på et svært høyt nivå, sverger de til det beste utstyret - og det er som regel det de selv eier. Derfor får alle deltagerne lov til å ta med sin egen mus, sitt eget tastatur, og ikke minst: Sin egen musmatte.

Kampene i NESL består av maks tre brett maps, som er delt opp i to omganger der lagene bytter på å være terrorister og anti-terrorister. Helt i starten er det en ren knivkamp, der de to lagene kun får bruke kniver i kampen om å velge side først. I hvert brett er det om å gjøre å være førstemann til 13, og vinner man to slike brett er det ikke nødvendig med et tredje brett, ettersom kampen da er avgjort.

I finalen, der Clan IT møtte xlnz, vant Clan IT først knivkampen, og valgte å være anti-terrorister (ettersom første brett var best egnet for disse). Første brett endte opp 12-12, og dermed måtte det spilles ekstrarunder for å avgjøre hvem som skulle vinne brettet. Clan IT greide dette enkelt, og stillingen var dermed 1-0 til Clan IT. I neste brett vant Clan IT 13-6 over xlnz, og dermed var det klart: Førsteplassen gikk til samme klan som hadde topplasseringen i eliteserien, Clan IT.

- Vi har ikke tapt én match i løpet av sesongen, så dette var en hyggelig avslutning, forteller Clan ITs Jonas Bro, som har nicket «Luke».

Også hovedmannen bak NESL, Stian «Morpheus» Johansen, var fornøyd med dagen.

- Det har vært en veldig bra sesong, og vi er godt fornøyde med responsen fra spillerne. De har vist stor interesse for NESL, så vi gleder oss til neste sesongstart. I mellomtiden skal flere av lagene reise til Sverige for å delta i kvalifiseringen til World Cyber Games i San Francisco, noe som blir veldig spennende.

Førstepremien var på 10 000 kroner, andrepremien på 2500 kroner pluss fem Plantronic headsett, tredjepremien 2000 kroner, og fjerdeplassen 1500 kroner.

Neste sesong i NESL starter til høsten, rundt skolestart. Hvis du har mer spørsmål om ligaen, kan du sjekke ut hjemmesiden (der ligger også HLTV-klippet av finalen), eller kontakte Stian «Morpheus» Johansen på epost.

KONSENTRASJON:</B> Bevæpnet med mus, musematte og tastatur utkjempes kampene.
FØLG MED:</B> Du kan følge kampene i NESL på HLTV.
VINNERE:</B> Clan IT, de første vinnerene i NESL. Helt til venstre står Stian Johansen.