SPAREREFORM?  Leder i ekspertutvalget Signy Irene Vabo og  kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) under presentasjonen av delrapport fra ekspertutvalget for kommunereform.
Foto: NTB scanpix
SPAREREFORM? Leder i ekspertutvalget Signy Irene Vabo og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) under presentasjonen av delrapport fra ekspertutvalget for kommunereform. Foto: NTB scanpixVis mer

En elitistisk reform

Kommunereformen er først og fremst en sparereform laget over New Public Managements lest.

Meninger

Planen om implementering av kommunereformen ruller videre. Regjeringens såkalte ekspertutvalg, Vabo-utvalget har talt. Det foreslås færre kommuner med et minstetall på 20000. 11000 kommunestyrerepresentanter skal reduseres til 7000. Begrunnelsen for dette er at kommunene er tillagt flere oppgaver, så når småkommunene forsvinner, vil vi også trenge færre, men samtidig mer kompetente folkevalgte, ifølge professor Vabo i ekspertutvalget.

Allerede her er det noe som skurrer. Større enheter, større kommuner vil føre til større avstand mellom dem som styrer og de som blir styrt. At dette blir framlagt som en styrking av lokaldemokratiet, er ikke bare ulogisk, men direkte galt. Robuste kommuner som det heter i reklamen, er derfor uttrykk for rasjonalisering og effektivisering av kommunene, der målet er å spare penger. Da er det ikke lenger lokaldemokratiet som blir styrket, men kontrollen og styringen av kommunene.

La oss derfor være ærlige: Kommunereformen er først og fremst en sparereform laget over New Public Managements lest. En effektivisering av offentlig sektor. En nyliberalistisk ideologi som vil skape større enheter der fri konkurranse og privatisering av store deler kommunal og statlig drift er målet.

Jeg synes jeg kjenner igjen noe av argumentasjonen fra 1972 og 1994. Da var embetsverket, et nesten enstemmig storting og media for EU medlemskap, mot det norske folkets vilje. Også den gang ble det argumentert uhemmet for markedsliberalismen, men selvråderetten vant. Også den gangen sto eliten mot folket. Kommunereformen er en elitistisk reform. Den er skapt av eliten. Det er intet folkekrav om sammenslåing, slik regjeringen forsøker å framstille det. Kanskje det er på tide at folk på grasrota begynner å bevege seg igjen?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.