- En elsket kollega

- Rolf Søder var ujålete, direkte og nærværende. Han var en meget elsket kollega og vil bli husket med stor respekt , sier teatersjef Ellen Horn.

Rolf Søder er død

Teatersjef Ellen Horn ved Nationaltheatret opplevde Rolf Søder som kollega og motspiller på Torshovteatret på midten av 80-tallet.

- Han var ujålete, direkte og veldig nærværende. Han representerte en helt egen kvalitet, som blant annet kom fram når han spilte vanlige arbeidsfolk. Han tolket disse rollene med et sjeldent engasjement og en innlevelse som var sjelden. Dette sosiale engasjementet ga ham en helt egen posisjon. Vi minnes Rolf Søder med stor respekt, sier Horn.

Søder var ansatt ved Nationaltheatret fra 1966 til 1987.

- En god venn

En svært rørt Aud Schønemann vil si dette om en kollega hun satte svært høyt:

- Han var en så inderlig god kollega og en så god venn.

Aud Schønemann har spilt sammen med Rolf Søder på scene, i radio og på film. Søder hadde blant annet roller i en Fleknes- og en Olsen Bande-film, hvor Schønemann spilte henholdsvis moderen og Valborg.

- Sterk integritet

Leder i Norsk Skuespillerforbund, Bernhard Ramstad, husker Rolf Søder som en skuespiller med imponerende tilstedeværelse på scenen, og sterk integritet utenfor.

- Han søkte sannheten i de sceniske situasjonene, og hadde et enormt bredt register. Han preget sine rollefigurer på en veldig karakteristisk måte, sier Ramstad, som trekker fram Rolf Søders Peer Gynt på Det Norske Teater i 1962 som en stor opplevelse.

- Han gjorde en personlig og spennende tolkning, sier Ramstad.

Favnet vidt

Rolf Søders karriere begynte på Bjørnevik Teater, der han debuterte i rollen som Higgins i Pygmalion i 1944. Etter et kort stopp på revyscenen Chat Noir i 1945, dro han til Bergen hvor han var ved Den Nationale Scene fra 1947 til -49. Så gikk veien om Rogaland Teater og Riksteatret, før han var ved Folketeatret fra 1952 til -59. Han var ved Det Norske Teatret fra 1959 til -63 og i Fjernsynsteatret fra 1964 til -68. Ved Nationaltheatret var han fra 1968 til 1987, da han spilte avskjedsforestilling som Joe Keller i 'Alle mine sønner' av Arthur Miller.

Sentral kulturpersonlighet

Rolf Søder var med på å prege norsk teater- og filmkunst i et halvt århundre, og rakk å gjøre inntrykk på flere publikums-generasjoner med sine særegne rolletolkninger.

Blant høydepunktene i Søders karriere var hans tolkning av rollen som Julius i filmen Ungen. Hans Kovalski i Sporvogn til Begjær og hans Jean i Frøken Julie står også som påler i norsk teater- og filmhistorie. Han fikk tidlig en sentral plass i utviklingen av norsk film, blant annet gjennom sine roller i 'Ni Liv' (1957) og 'Line' (1961). Han spilte i hele 31 filmer, og mottok filmkritikerprisen for sin rolle som uteliggeren Reidar i Bjørn Liens 'Belønningen' fra 1980.