Debatt: Klima

En eneste stor langfinger til ungdomsgenerasjonen

Heldigvis er det fortsatt mulig å stanse klimaendringene.

«IKKE FRAMTIDA»: Utslippene fra gigantfeltet «Johan Sverdrup» i Nordsjøen kan bli opp til 25 ganger så store som hele Norges årlige klimagassutslipp, skriver artikkelforfatteren som en reaksjon på Frp-representant Terje Hallelands innlegg under stortingsbehandlingen. Equinor er operatør. Foto: Nerijus Adomaitis / Reuters / NTB Scanpix
«IKKE FRAMTIDA»: Utslippene fra gigantfeltet «Johan Sverdrup» i Nordsjøen kan bli opp til 25 ganger så store som hele Norges årlige klimagassutslipp, skriver artikkelforfatteren som en reaksjon på Frp-representant Terje Hallelands innlegg under stortingsbehandlingen. Equinor er operatør. Foto: Nerijus Adomaitis / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Meninger

«I dag skal vi være med på å sikre Norges framtid.» Det sa Frp-politiker Terje Halleland da Stortinget denne uka behandlet videre utbygging av oljefeltet «Johan Sverdrup». Egentlig er han med på å sikre at det blir enda vanskeligere å stanse den globale oppvarmingen.

Utslippene fra gigantfeltet «Johan Sverdrup» kan bli opp til 25 ganger så store som hele Norges årlige klimagassutslipp. Feltet skal være i produksjon de neste femti årene - lenge etter at Norge etter planen skal være utslippsfritt. Hvis alle land gjør som Norge, og tillater seg å produsere fossil energi i mange tiår framover, vil vi aldri nå klimamålene.

Klimaendringene er farlige og lunefulle. Det er april og det brenner i Norge. Den siste uka har det vært skog- og lyngbranner i Østfold, Vestfold, Rogaland, Agder og Trøndelag. I fjor sommer ble det registrert over 2000 skogbranner i Norge - dobbelt så mange som i årene før.

En klimakatastrofe er ikke over idet brannen er slukket eller flomvannet har sunket. For en måned siden ble Mosambik og Zimbabwe rammet av en av de verste naturkatastrofene noensinne i det sørlige Afrika. Menneskene som bor der vil merke ettervirkningene av syklonen i mange år framover, kanskje hele livet. De merker det fordi hele byer ligger i ruiner. Fordi nødvendig infrastruktur som strøm- og vannforsyning er ødelagt. Fordi en halv million er hjemløse på ubestemt tid, og fordi alle har mistet noen de kjente.

Heldigvis er det fortsatt mulig å stanse klimaendringene. Rett før påske publiserte europeiske forskere en modell for hvordan verden kan gjøres helt utslippsfri innen 2050. Vi må produsere fem ganger så mye elektrisk energi som i dag og fase ut alle fossile brensler.

Det er en stor politisk omstilling, men det er mulig, og det er definitivt å foretrekke framfor farlige klimaendringer. De som skal slukke lyset på oljeplattformene er ennå ikke født, mener Terje Halleland. Men de er født, og sitter på Stortinget nå. Det er dagens politikere som må handle mot klimaendringene, for de er de siste som kan gjøre det. Å skyve Norges framtid foran seg mens man åpner for enda mer ødeleggelse av klima og natur, det er en eneste stor langfinger til ungdomsgenerasjonen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.