DEBATT

Debatt: Klima

En eneste stor langfinger til ungdomsgenerasjonen

Heldigvis er det fortsatt mulig å stanse klimaendringene.

«IKKE FRAMTIDA»: Utslippene fra gigantfeltet «Johan Sverdrup» i Nordsjøen kan bli opp til 25 ganger så store som hele Norges årlige klimagassutslipp, skriver artikkelforfatteren som en reaksjon på Frp-representant Terje Hallelands innlegg under stortingsbehandlingen. Equinor er operatør. Foto: Nerijus Adomaitis / Reuters / NTB Scanpix
«IKKE FRAMTIDA»: Utslippene fra gigantfeltet «Johan Sverdrup» i Nordsjøen kan bli opp til 25 ganger så store som hele Norges årlige klimagassutslipp, skriver artikkelforfatteren som en reaksjon på Frp-representant Terje Hallelands innlegg under stortingsbehandlingen. Equinor er operatør. Foto: Nerijus Adomaitis / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«I dag skal vi være med på å sikre Norges framtid.» Det sa Frp-politiker Terje Halleland da Stortinget denne uka behandlet videre utbygging av oljefeltet «Johan Sverdrup». Egentlig er han med på å sikre at det blir enda vanskeligere å stanse den globale oppvarmingen.

Utslippene fra gigantfeltet «Johan Sverdrup» kan bli opp til 25 ganger så store som hele Norges årlige klimagassutslipp. Feltet skal være i produksjon de neste femti årene - lenge etter at Norge etter planen skal være utslippsfritt. Hvis alle land gjør som Norge, og tillater seg å produsere fossil energi i mange tiår framover, vil vi aldri nå klimamålene.

Klimaendringene er farlige og lunefulle. Det er april og det brenner i Norge. Den siste uka har det vært skog- og lyngbranner i Østfold, Vestfold, Rogaland, Agder og Trøndelag. I fjor sommer ble det registrert over 2000 skogbranner i Norge - dobbelt så mange som i årene før.

En klimakatastrofe er ikke over idet brannen er slukket eller flomvannet har sunket. For en måned siden ble Mosambik og Zimbabwe rammet av en av de verste naturkatastrofene noensinne i det sørlige Afrika. Menneskene som bor der vil merke ettervirkningene av syklonen i mange år framover, kanskje hele livet. De merker det fordi hele byer ligger i ruiner. Fordi nødvendig infrastruktur som strøm- og vannforsyning er ødelagt. Fordi en halv million er hjemløse på ubestemt tid, og fordi alle har mistet noen de kjente.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer