En enkelhetens mann

Ingen har vært norgesmester i kokkekunst flere ganger enn landslagskokken Odd Ivar Solvold. På julaften disker han opp til 19 personer og tre generasjoner. - Hemmeligheten er å ikke gjøre det for komplisert, sier han.

- Jeg eksperimenterer gjerne i matveien, men jeg kommer alltid tilbake til det enkle, sier 30-åringen som er kjøkkensjef og daglig leder ved Sandefjord-restauranten Ludl's Gourmet.

Menyen som Solvold har komponert, er kanskje den enkleste av de tre.

- Gjør det enkelt!

Men skal man gjøre ting enkelt, ligger hemmeligheten i råvarene. De skal være førsteklasses:

- Velg det beste du kan få tak i, ikke noe kan rette opp for dårlige råvarer. Bruk ekte parmaskinke til hovedretten, selv om den er dyr. Trøsten er at den ikke er så mye billigere i Italia heller, sier Solvold.

Han er i det hele tatt blitt stadig mer glad i middelhavskjøkkenet. Her bruker man i større grad ulike typer juicer og oljer med konsentrert smak. I motsetning til det norske kjøkkenet, som han mener i for stor grad er blitt et «smør- og fløtekjøkken», som er lett å bli lei av.

19 til bords!

Smør- og fløtekjøkken til tross _ på julaften følger han tradisjonene. Da skal han og hans kjære kokkekone Elisabeth lage mat til 19 personer fordelt på tre generasjoner.

- På meg blir det en tradisjonell Vestfold-jul med ribbe og det klassiske tilbehøret. Men siden mange rundt bordet er vant med lutefisk, kjører vi parallelløp, sier han.

Og med mange barn i huset blir det nok til at han lager sin favoritt-sjokoladepudding. Oppskriften får du ved siden av. Den er like enkel som genial:

- Igjen ligger hemmeligheten i råvarene. Du bør helst bruke ekte fransk kokesjokolade, for eksempel Valrhona eller Callebaut. Men det går med norsk kokesjokolade også, men husk å redusere sukkermengden til det halve, sier Solvold.

For anledningen har han pyntet med rød sjokolade, basert på hvit sjokolade farget med en spesiell kakaofarge. Puddingen serverte han på IKEA-vis i kjøkkenglass.

- Siden det snart er jul, laget jeg rød sjokolade. Det ble en blanding av harry og tøft. Det liker jeg.