Gjenåpning:

- En enorm glede

Fra i morgen vil norsk kultursektor være tilbake til normalen igjen. Enkelte jubler, mens andre mener kultursektoren fortsatt har store utfordringer i møte.

JUBEL: Trine Rein er overlykkelig over at bransjen nå kan vende tilbake til normalen. Foto: TV2/NTB
JUBEL: Trine Rein er overlykkelig over at bransjen nå kan vende tilbake til normalen. Foto: TV2/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 69.38% Første dose: 78.23%

Meteren forsvinner. På konserter kan man være så mange man vil, og sitte hvor man vil. Med andre ord; kulturlivet kan fra i morgen klokka 16:00 gå tilbake til normal drift.

Se pressekonferansen til regjeringen her:

Dagbladet har i flere sammenhenger intervjuet artist Trine Rein om krisen som har regjert i kultursektoren. I dag jubler hun.

ÅPNER: - Nå er tida kommet. Nå skal vi tilbake til en normal hverdag, sier statsminister Erna Solberg. Vis mer

- Jeg kjenner at jeg har lyst til å klatre opp på en høyde og bare rope ut til hele verden at: «Nå kan dere komme på konsertene mine igjen!», sier en overlykkelig Rein til Dagbladet.

- Jeg føler en enorm glede og lettelse over at samfunnet nå omsider åpner igjen også for kulturnæringen. Det kjennes som om vi har vært på en lang ekspedisjon med masse uforutsette hindre i veien, og at vi nå endelig kan se lyset i enden av tunnelen, fortsetter hun.

- Gledens dag

Hun sier at gjenåpningen nå vil gi den forutsigbarheten som har vært savnet siden pandemien startet.

- Nå har vi endelig noe å jobbe mot, øve oss til, og sikte oss inn på. Nå kan det faktisk bli noe av alle de planene som hittil bare har vært svevende, og alt som har vært utsatt og utsatt kan omsider planlegges helt konkret. Det skal bli godt å kjenne på musikkgleden igjen på ekte, møte publikummet mitt, og leve som normalt, sier Rein.

EN GLEDENS DAG: Fra Venezia kan kulturminister Abid Raja (V) bringe det glade budskap om at kulturlivet kan gå tilbake til normalen fra neste uke. Raja er på jobb i Italia hvor han blant annet har åpnet et arkitektur- og bærekraftsseminar på universitetet i byen. Foto: Privat.
EN GLEDENS DAG: Fra Venezia kan kulturminister Abid Raja (V) bringe det glade budskap om at kulturlivet kan gå tilbake til normalen fra neste uke. Raja er på jobb i Italia hvor han blant annet har åpnet et arkitektur- og bærekraftsseminar på universitetet i byen. Foto: Privat. Vis mer

Kulturminister Abid Raja (V) deler Reins lykke.

- Det er både gledens dag og lettelsens sukk at vi endelig kan slippe sektoren fri, fri til å blomstre! Til å samle folk, til å være kreative. Til å spre og skape gleder. Til å igjen kunne leve av det man elsker, sier kulturministeren til Dagbladet.

- En full gjenåpning er en ekstremt viktig milepæl og noe vi har ventet på hele tida. Jeg har stor tro på at dette kommer til å gå bra, og er fullstendig optimist på kulturen, idretten og frivillighetens vegne, fortsetter han.

HARDT UT: Kulturminister Abid Raja går hardt ut mot Trine Rein etter kritiske spørsmål under Dagbladets Valgboden-sending 10. september 2021. Vis mer

- Vil ta tid

Raja understreker derimot at det vil bli vanskelig for kulturen, idretten og frivilligheten å gå tilbake til normalen.

- Det skjer ikke over natta. Mange systemer skal tilbake, og billetter selges ikke ut fra en dag til en annen. Derfor vil jeg samtidig oppfordre hele det norske folk til å dra på konsert, teater og idrettsarrangement, være med på å ta hverdagen tilbake. For den kommer ikke helt av seg selv, selv om vi nå åpner for fullt.

Han lover at han skal utnytte seg hyppig av ulike kulturarrangementer framover.

- Jeg kommer til å selv dra på alt jeg kan framover, og jeg gleder meg, sier Raja.

Jubeldag

Tone Østerdal i organisasjonen Norske Konsertarrangører beskriver dagen som en «jubeldag».

- Endelig skjer det! Og i dag skal vi tillate oss å puste ut og feire. På mandag begynner vi for alvor jobben med gjenoppbygging av et skadeskutt kulturfelt, og musikkbransjen spesielt, sier Østerdal til Dagbladet.

Hun understreker at krisen på ingen måte er over selv om restriksjonene er hevet.

- Nå er tida inne for å takke den avtroppende regjeringen for det den har gjort for å holde mange aktører flytende så langt gjennom krisen. Så forventer vi at den påtroppende regjeringen vil bidra til å rette opp i skjevhetene som er skapt, og vil sørge for målrettede tiltak som gir aktørene i kulturfeltet fart ut av krisen, sier Østerdal til Dagbladet.

KRITISK: Aslak Dørum, som er bassist i bandet DumDum boys, er kristisk til kulturminister Abid Rajas håndtering av krisen som har rammet norsk kultur. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

- Skuffet

Forbundsleder i Creo, Hans Ole Rian, er selvfølgelig glad for at man nå kan begynne å planlegge for en normal situasjon i kulturbransjen. Like fornøyd er han ikke over myndighetenes innsats for bransjen under 18 svært vanskeligere måneder.

Creo er Norges største kunstnerorganisasjon.

SURSØTT: Hans Ole Rian i Creo er glad for at kultursektoren kan planlegge for en normal hverdag, men er skuffet over myndighetenes håndtering av bransjen. Foto: Creo.
SURSØTT: Hans Ole Rian i Creo er glad for at kultursektoren kan planlegge for en normal hverdag, men er skuffet over myndighetenes håndtering av bransjen. Foto: Creo. Vis mer

- Gjentatte ganger har et sterkt presset kulturliv og en kulturbransje som strever for å overleve bedt om forutsigbarhet og trygge rammer. Gjentatte ganger har vi påpekt det åpenbare at selv om pandemien forhåpentligvis snart er over så er det ikke like sikkert at krisen i kulturbransjen er over samme dag som samfunnet åpner, sier Rian til Dagbladet.

Han viser blant annet til at den generelle kompensasjonsordningen for næringslivet vil bli trappet ned. I forrige uke opplyste regjeringen at ordningen vil vare ut oktober 2021, men i en ytterligere nedtrappet versjon i tilskuddsperioden september/oktober 2021, ifølge NTB.

Lover forlengelse

Abid Raja lover igjen at han vil forlenge kompensasjonsordningen ut året for kultursektoren.

- Jeg har lovet å ta vare på sektoren min så lenge jeg sitter. Nå sørger vi for å forlenge kompensasjonsordningen både for kultur, frivillighet og idrett - og det er jeg fornøyd med å kunne gjøre, sier Raja.

Men ordningen Raja referer til er kompensasjonsordningen for tap knyttet til avlyste, stengte eller nedskalerte kulturarrangementer.

- I dag leser vi igjen at Raja lover forlengelse av kompensasjonsordningene for kulturlivet. Det er bra, men så langt jeg leser gjelder dette ikke denne ordningen for selvstendig næringsdrivende. For svært mange næringsdrivende og frilansere i kulturbransjen er situasjonen fremdeles svært alvorlig og like uforutsigbar.

I et møte mellom Arbeids- og sosialdepartementet og Creo den 16. september sier Creo at de fikk klar tilbakemelding om at det var uaktuelt for regjeringen å i det hele tatt diskutere en forlengelse av denne ordningen.

SPERREGRENSA: Venstres nestleder Abid Raja sier han håper at partiet havner over sperregrensa til slutt, og kommer samtidig med et stikk til NRK. Reporter: Johannes Fjeld. Foto: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer

Venter på Stortinget

Statssekretær Vegard Einan (H) i Arbeids-og sosialdepartementet sier at selvstendig næringsdrivende kan få støtte i oktober for inntektstap de har hatt i september.

- Et nytt Storting står fritt til å forlenge ordningen utover dette.

Ordningen for selvstendige er regulert i en midlertidig lov som opphører 1. oktober. Regjeringen har ikke fullmakt til å gi lover. En eventuell ny lov må dermed vedtas av det nye Stortinget, som trer sammen i oktober, informerer han.

- Det er også viktig å legge til at kompensasjonsordningen for kulturlivet allerede er forlenget ut året. Den kompenserer aktører for stengte, avlyste eller nedskalerte kulturarrangementer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer