En enorm maktdemonstrasjon

U2s turnéåpning var stor på alle mulige måter.

ROMSTASJON: Den vanvittige romstasjonen de har drømt seg fram til, med et utall bevegelige deler og med hundremetervis av boltreplass i alle retninger, er mer beist enn insekt, skriver Dagbladets Sven Ove Bakke om U2s turnéåpning i går. Foto: SCANPIX
ROMSTASJON: Den vanvittige romstasjonen de har drømt seg fram til, med et utall bevegelige deler og med hundremetervis av boltreplass i alle retninger, er mer beist enn insekt, skriver Dagbladets Sven Ove Bakke om U2s turnéåpning i går. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BARCELONA (Dagbladet.no): U2 tar sin rolle som verdens største band så alvorlig at de nå åpenbart ser på det som sin oppgave å sette nye standarder for rock i stadionformatet.

«Større, bedre og mer av alt» er en forsiktig oppsummering av det vi var vitne til på Camp Nou i går.Sprenger rammeneEtter den relativt sett nøkterne Vertigo-turneen i 2005, er det i 2009 snakk om å sprenge rammene for selvhyllende iscenesettelse i stadionformatet. Med et scenerigg som blir stående som et symbol på U2s evig stormannsgale ambisjonsnivå: «Så du trodde vi var verdens største band? Vent til du har sett dette», liksom.

Den vanvittige romstasjonen de har drømt seg fram til, med et utall bevegelige deler og med hundremetervis av boltreplass i alle retninger, er mer beist enn insekt. Det er ikke bare futuristisk surrealisme (Bono ga et anerkjennende inspirasjonsnikk til Barcelonas art noveau-konge Antoni Gaudí underveis), det er noe så sjeldent som funksjonalistisk maksimalisme. Og det fungerer på så mange plan.

Illusjon av nærhetDet har et rent kommunikativt aspekt, selvsagt: muligheten til å nå ut, skape nærhet til en enorm menneskemengde, komme flest mulig så nært som mulig. Det er utopi å få det til foran 100.000 mennesker. Men U2 vil. Og de får det til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer