Anmeldelse: Tore Rem «Olav V. Den fremmede. 1903-1940»

En ensom overklassegutt

Tore Rems første bind om kong Olav V er en fryd når det kommer til detaljrikdom, sett gjennom blikkene til en overklasse som fryktet bolsjevisme mer enn sult og arbeidsledighet.

OLAV DEN HELDIGE: Første del av biografien om Olav V er grundig og full av detaljer. Her med foreldrene. Foto: NTB
OLAV DEN HELDIGE: Første del av biografien om Olav V er grundig og full av detaljer. Her med foreldrene. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tore Rems første bind av biografien om kong Olav, «Olav V. Den fremmede. 1903-1940», er en historiefortelling av vår tid: Framfor å formidle en naiv tro på at Olavs tanker og følelser er mulig å fange av oss i ettertida, lar Rem et rikt kildemateriale male fram bildet av Olav over 548 sider.

Rapporter skrevet av diplomater og politikere, sitater fra private brev og kongelig brevveksling, dagbøker og avisartikler utgjør byggeklossene. Nini Roll Ankers dagbøker, radikaleren som pussig nok var en del av Olavs indre krets, gir nok det mest balanserte bildet av utviklingen hans: Fra å være en livlig, bortskjemt guttepjokk de første åra, til å bli en usikker og sjenert ung mann som slet på skolefronten og likevel vant folkets godvilje som sportsprins (takket være et hjelpeapparat i hoffet som enhver skoletaper av i dag kan misunne ham), til å bli en tryggere, mer utadvendt familiefar og kronprins.

Til tider festlig

Detaljert og nærsynt blir det kanskje når Tore Rem i så stor grad bygger på kildeutdrag og sitater og lar disse dulte borti hverandre som perler på en snor: Det ene sitatet etterfølger det andre; noe ensformig etter hvert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer