En erotisk dragning mot undergangen

Litterært «one hit wonder» gis ut på nytt.

KULTFILM: Bjørg Riiser-Larsen og Claus Wiese i filmen «Døden er et kjærtegn» (1949), som var Edith Carlmars regissør-debut. Filmen er kjent som en lidenskaplig film noir og har kultstatus både i Norge og utlandet.
KULTFILM: Bjørg Riiser-Larsen og Claus Wiese i filmen «Døden er et kjærtegn» (1949), som var Edith Carlmars regissør-debut. Filmen er kjent som en lidenskaplig film noir og har kultstatus både i Norge og utlandet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Filmen «Døden er et kjærtegn» har kultstatus både i Norge og andre steder i verden. Men boka den bygger på, har ikke vært ute siden 1950. Nå kommer en ny utgave, samtidig som forfatteren har vært feiret på Hamar.

I dag er det hundre år siden forfatteren, kunsthistorikeren, juristen, politikeren og journalisten Arve Moen (1912-1976) ble født. Arve Moen, sier du? Han er en av disse sjeldne dikterne som bygger sitt renommé på en eneste roman, en «one hit wonder», som man sier i popbransjen.

Moen debuterte i 1945 med den for lengst glemte novellesamlingen «Storm i et vannglass», men i 1948 slo han til med «Døden er et kjærtegn», en hardkokt, psykologisk krimroman som uten nåde dissekerer to elskeres onde skjebne. Fanget i sin lidenskap suges de mot avgrunnen, i et drama som ender med den dypeste forferdelse.

Nå kommer boka ut i en ny utgave, for første gang siden den ble utgitt i flere opplag i 1948/1950, bortsett fra at Dagbladet trykte opp boka som et påskekrim-tilbud til leserne i 2004. Kulturredaktøren i Hamar Arbeiderblad, Geir Vestad, har skrevet et etterord der Arve Moens livshistorie blir gått opp. Han var en begavelse med mange virkefelt, som dommerfullmektig, kunstkritiker, Ap-politiker og ekspert på Edvard Munch, som han skrev tre bøker om.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer