En europeisk drøm i graven

Mandag blir iallfall en europeisk drøm gravlagt. Da kommer utgave nummer 447, den siste, av avisa The European. «Vi brukte for mye penger,» svarer de i redaksjonen der når du ringer.

De sier ikke at de tjente for lite, eller var for dårlige. Eller at avismagnaten, svindleren og fantasten Robert Maxwell hadde for høye visjoner og var for tidlig ute. Det var han som hadde denne spesielle europeiske drømmen.

  • Avisa, som ble trykt på de Maxwell-eide Mirror-maskinene i London, ble mottatt med åpne armer av liberale euroideologer da den startet i 1990. Den la seg flat for Brussel, og det var den første feilen, men slik ville «Bob» Maxwell ha det. Det var han som underslo Mirrors pensjonsfond og ble funnet druknet ved yachten sin i Biscaya, og det er sønnene hans som siden har vandret ut og inn av rettssalene.
  • The European hadde lenge ambisjon om å dekke alt, og dermed ble det mye distriktspolitikk fra søndre Portugal og mye skisport i øvre Karpatene. Men Peter Ustinov hadde en noenlunde brukbar spalte, og det var litt av hvert ellers som holdt liv i avisa.
  • Den ble overtatt av Barclay-brødrene, som ved siden av det forlorne Ritz i London, eier The Scotsman, Scotland on Sunday og den relativt ferske Sunday Business. For et par år siden ble den vivase pressemannen Andrew Neil brakt inn for å få sving på pressene. Han hadde Murdoch-erfaring fra Sunday Times som han tok noe ned i markedet, slik at den ble både sofistikert og vulgær.
  • Men en sløyfe skal både Maxwell og avisdrømmen ha i kransen: Første nummer, 11. mai 1990, hadde denne bannertittelen: «One Money For Europe» - «En penge for Europa».

I mellomtida har The European gått fra storformat med 170000 i opplag til tabloid i 70000 eksemplarer, til magasinformat og mot slutten med tilnavnet «Europe's Business Weekley». Bladet fant altså endelig fram til en egen nisje, en skarp profil og høy kvalitet som kunne hatt sjansen i markedet.

For det er ikke noe enkelt marked å komme inn på. De fleste kiosker i Europa har jo Kontinentets viktige aviser og europe-utgaver av Financial Times, The Guardian og Herald Tribune. Disse avisene dekker de løpende hovedsakene både i Europa og resten av verden, orientert ut fra et nasjonalt eller europeisk utkikkspunkt. The European klarte ikke å finne en slik mast å henge kolofon-flagget på.