Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

En evig valgkamp

I dag inntar han byen han hater. Mandag kaster han ut pressen og forgjengerens politikk, skriver Marie Simonsen.

Illustrasjon: Finn Graff 
Illustrasjon: Finn Graff  Vis mer
Kommentar

WASHINGTON DC (Dagbladet):

Den enkleste måten å reise rundt i den amerikanske hovedstaden på når Donald J. Trump i dag blir tatt i ed, er å ta metroen. Den er sikker, effektiv og har ekstra avganger under innsettelsen. Det den ikke har, er et metrokort med bilde av Donald Trump på.

Da Barack Obama ble sverget inn, både første og andre gang, ble det utstedt egne kort i anledningen, og de ble svært populære samleobjekter. Ikke overraskende; passasjerene var blant hans største fans. Men denne suksessen har metroen droppet i år. De fleste av kundene synes ikke den nye beboeren i 1600 Pennsylvania Avenue er mye å samle på. Den følelsen er gjensidig.

En evig valgkamp

Trump vant valget ved å hate Washington og alt byen står for. Han har knapt vært innom siden han ble valgt 9. november og har i stedet beordret byen til seg på 5. Avenue. På en god dag, kunne han til og med ta imot en briefing fra sine kommende undersåtter, bare den ikke var for lang. Likte han den ikke, fikk de høre det på Twitter etterpå i sedvanlig korte og upresise vendinger. Fake news. Nazi Germany. Sad.

Han har varslet at han kommer til å bo i Det hvite hus så lite som mulig de neste fire årene. Forleden utpekte han Florida-palasset Mar-a-lago til «the Winter White House».

Han vil også bytte ut dagens Air Force One med sitt eget mindre fly som er innredet etter hans smak og dessuten ikke har plass til det faste pressekorpset. Trolig må han akseptere å fjerne Trump-logoen og erstatte den med presidentens segl, men hvem vet.

Tirsdag holdt Barack Obama sin siste pressekonferanse i det ikoniske presserommet der vi har sett utallige presidenter kommentere historiske øyeblikk opp gjennom årene. Det kan ha vært den siste en president holdt i overskuelig framtid. I den grad Trump overhodet har tenkt å holde pressekonferanser, kommer det ikke til å skje der. Han ønsker seg en større arena med flere tilskuere og færre spørsmål, etter modell av showet han holdt forleden i egen hotellobby. Pressen fikk beskjed om å pakke seg ut av Det hvite hus og flytte inn i et nabobygg uten adgang til The West Wing. Det vil neppe skje, tross alt.

MISFORNØYD: Det amerikanske punkbandet Green Day sender ett stikk til Donald Trump i sin ferskeste musikkvideo av låta «Troubled Times». Video: CNN / Trym Mogen, Dagbladet. Manu Viqueira and David Rodriguez. Splash DV. Vis mer

Trump har så langt vært i kampmodus, hvor han har fortsatt å lange ut mot alt og alle, stort og smått, både hjemme og ute. Men nå skal det omsettes i handling i fase to, som kampanjen omtaler presidentskapet som. Endringer kommer til å skje i rekordfart.

Allerede mandag har han angivelig planer om å reversere hele 200 av Barack Obamas lovvedtak, såkalte «executive orders». Det handler i første rekke om miljø- og klimareguleringer, våpenkontroll og innvandring, saker hvor Obama har hatt Kongressen mot seg. Med et pennestrøk kan han slette store deler av det Obama selv kaller sin arv. En mandag med Trump og åtte år går rett i bøtta, skal vi tro.

Fullt så enkelt er det nok ikke. Det er i praksis umulig å avskaffe Obamacare uten noen form for erstatning. Det har begynt å gå opp for en del velgere at det de trodde var djevelens verk, er det samme som den offentlige helseforsikringen de er avhengig av, og selv Trump har tatt signalet.

NAKENBILDER MOT TRUMP: Aria Watson fra Oregon, USA, protesterte mot det hun synes er Trumps kvinnesyn. Et skoleprosjekt har fått større oppmerksomhet enn forventet. Video: Aria Watson Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/nyheter/18-aring-fikk-venner-til-a-kle-seg-nakne-for-a-vise-avsky-mot-trump/66031510 Vis mer

Men tro ikke det var valgretorikk da han sa han skulle bygge en mur mot Mexico, kaste ut papirløse og stenge muslimer ute.

Barack Obama lovet på sin siste pressekonferanse at han kom til å si i fra hvis Trump-administrasjonen brøt med prinsipper han mener er ukrenkelige. Et av dem var angrep på pressefrihet, et annet var om Trump utviste papirløse, hvis barn var oppvokst i USA. Det siste høres jo kjent ut fra den norske debatten, hvor en slik praksis er i ferd med å aksepteres, men Obama mener altså at det ville være så alvorlig at han er villig til å bryte det uskrevne forbudet mot å blande seg inn i etterfølgerens politikk.

Trump har lovet å trappe opp krigen mot terror enda et hakk. Det vil bli vanskeligere for muslimer fra såkalte terrorområder å slippe inn i USA. Det må han forsvare ved å vise til etterretning fra e-tjenesten som han ikke stoler på, men inkonsistens har aldri plaget ham nevneverdig.

Trump lovet å tømme sumpen i Washington når han flyttet inn. I stedet har han en gjeng lobbyister og direktører fra Goldman Sachs med på lasset, nettopp de samme folka han beskyldte for å ha korrumpert amerikansk politikk.

En av dem, Steven Mnuchin, fikk kjørt seg under gårsdagens høring i Kongressen som boret i hvordan han hadde tjent seg rik på boligkrisen i 2008. Han ble konfrontert med flere ofre som var blitt fratatt hjemmene sine, tilsynelatende på en unødig brutal og nådeløs måte. En av dem var en 84 år gammel enke.

Trump har satt sin ære i å bryte alle regler, skrevne og uskrevne. Han har lovet å være uforutsigbar. Enkelt har håpefullt tolket oppførselen som en genial valgkampstrategi som ikke må tas for bokstavelig. Lite tyder på at Trump har tenkt å avslutte valgkampen.

En del av valgapparatet hans blir ikke med til Washington, men skal fortsette å jobbe for ham på grasrotplan for å mobilisere velgere og opinionen. Selv ønsker han å fortsette med sine folkemøter.

Dermed er det nok like håpefullt å spekulere i at Trump skal bli lei av å være president når han oppdager at handlingsrommet er begrenset.

For det er ikke Trump som skal være president. Det er presidenten som skal være Trump.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling