DEBATT

Norge i krig

En fallitterklæring

Ingen vil snakke om de mulige bruddene på folkeretten i forbindelse med den mangeårige innsatsen i Afghanistan.

AFGHANISTAN: Norske ISAF soldater og lokale gutter i landsbyen Juma Bazar i Faryab provinsen nordvest i Afghanistan i 2008. foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
AFGHANISTAN: Norske ISAF soldater og lokale gutter i landsbyen Juma Bazar i Faryab provinsen nordvest i Afghanistan i 2008. foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Siden det regjeringsoppnevnte Afghanistanutvalget la fram sin rapport (NOU 2016:8 «En god alliert- Norge i Afghanistan 2001-2014») om Norges militære og sivile innsats i Afghanistan i juni i fjor, har Afghanistankomiteen arbeidet hardt for å få en åpen og bred debatt om ekspertutvalgets funn og konklusjoner. Gjennom invitasjon til møter, høringsinnspill, kronikker og debattinnlegg har vi forsøkt å få politikerne i tale, særlig om de vanskelige spørsmålene, som blant annet knytter seg til mulige brudd på folkeretten i Norges Afghanistan-innsats.

Det har vist seg nærmest umulig å få politikerne, uavhengig politisk tilhørighet, til å ta debatten. Afghanistankomiteen ønsker ikke å spekulere i om dette kan ha sammenheng med at samtlige partier på Stortinget, med unntatt av MDG, har sittet i regjering i løpet av perioden Norge har bidratt med militære styrker i Afghanistan. Det kan like gjerne ha med den såkalte «konsensus-linjen» i norsk utenrikspolitikk å gjøre, samt ordningen med lukkede høringer i utvidet utenriks- og forsvarskomité, som effektivt hindrer offentlig debatt rundt Norges deltagelse i internasjonale militære operasjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer