En fanfare for 80-tallet

«Dynastiet» ga glitter og glamour en renessanse.

||| Våren 1983 gjorde jeg et «scoop». Jeg fikk være alene om å presentere en aldri så liten kultursensasjon: NRK skulle snart sende en ny serie på den hellige lørdagskvelden. Serien het «Dynastiet».

Dagbladet trykte et stort «familiebilde» av alle involverte i serien og et grunnsriss av handlingen. Etter å ha fått klager på at de ikke hadde sendt «Dallas», slo NRK til med den mest utspekulerte av alle moderne, amerikanske såpeserier.

«Dynastiet» var fylt med intriger nok til å dekke behovet til en hvilken som helst norsk gjennomsnittshustand. Debatten raste om det var riktig av NRK å vise sånt kliss. Blant forsvarerne var Knut Haavik og Rolv Wesenlund, mens den argeste motstanderen var Jon Michelet. I 1985 overrasket sistnevnte for øvrig med å reise til USA og gjøre et stort intervju med Pamela «Fallon» Sue Martin for Verdens Gang.

«Dynastiet» var mindre stedbundet enn konkurrentene «Dallas» og «Falcon Crest». Den handlet om de styrtrike, om Askepott som fikk «prinsen», den onde ekskona, den homofile sønnen, den sviktede arbeideren og skjulte hemmeligheter fra fortida. Hver uke satt minst 45 prosent av alle nordmenn foran skjermen, enkelte i pentøy.

I avisene diskuterte man seriens moralske dilemmaer i fullt alvor, samtidig som man analyserte psyken til personene som ble spilt av gamle B-filmgjengangere som John Forsythe og Joan Collins.

«Dynastiet» innvarslet 1980-tallet. Serien ble en fanfare for epoken som produserte Sky Channel og høyrebølge, Bik Bok og brødrene Blystad.

Den kom samtidig med at et klima ble skapt for den rene underholdning, etter 1970-tallets strenge krav til alvor. Glitter, glamour og champagne fikk sin renessanse, også i beste sendetid på TV.

«Dynastiet» fulgte hele epoken trofast, fra børsboblene i 1983 til krakket i 1988. Seinere er den blitt trendskapende, særlig «Hotel Cæsar» er en livskraftig avlegger.

Er den fortsatt aktuell? Bare slå på NRK, der går den fremdeles, mens den ene sesongen etter den andre blir sluppet på DVD. Drømmer om å bli rik og mektig lar seg ikke knekke så lett.