En fantastisk actionfest fra start til slutt

Og enda litt i «Gears of War 2».

- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->FILMVERDENEN HAR sine serier der actiontørsten slukkes ettertrykkelig. «Die Hard», «Dødelig Våpen», «Rambo» - lista er like lang som den er übermacho. Vi snakker om nonstop kuleregn og enorme eksplosjoner, kun ispedd en vanvittig historie og den obligatoriske dosen onelinere.


Det nærmeste vi kommer en slik gjennomført actionorgie i spillverdenen, er «Gears of War»-serien på Xbox 360. Her må anabolstore mannemenn med et overbevisende arsenal ut i felten og nedkjempe de underjordiske Locust-monstrene, som truer med å ta over planeten Sera en gang for alle.


I DET FØRSTE spillet fikk vi et grundig bevis på at spillutvikler Epic vet hva de holder på med.

1
Foto: EPIC / MICROSOFT
Foto: EPIC / MICROSOFT Vis mer
Foto: EPIC / MICROSOFT
Foto: EPIC / MICROSOFT Vis mer
En fantastisk actionfest fra start til slutt


Med over fem millioner solgte spill fikk de også bevist at folk er sugne på rett-fram-action der automatvåpen med tilhørende motorsag spiller en like stor hovedrolle som jeg-personen Marcus Fenix.


At mange venter på oppfølgeren, som slippes førstkommende fredag, burde derfor være unødvendig å si.


På de to årene som har gått siden førstespillet, har sjefutvikler Cliff Bleszinski og hans folk hatt ambisjoner om å lage en bedre oppfølger ved å forholde seg tro mot originalen, samtidig som de har gjort små, nesten umerkelige endringer ved spillet for å skape et enda bedre resultat — noe de jaggu også har lykkes med.


DET FØRSTE du vil merke når du spiller gjennom historiedelen, er at den er betydelig lengre enn forrige gang — du kan regne med å klokke inn på rundt 10-12 timer.


Trusselen fra de underjordiske monstrene er også blitt betydelig større. Etter at menneskenes angrep med lysbomber mislyktes i førstespillet, har monstrene nå funnet ut hvordan de kan senke hele byer av gangen, og det begynner derfor å haste for Marcus og hans følgesvenn Dom når de må bevege seg ned til problemets kjerne: Locustenes hovedkvarter, langt under jordens overflate.


PÅ DENNE TUREN kan du forvente deg et heleblesende kjør, der våpenet ditt knapt får tid til å kjøle seg ned. Fortsatt er «Gears of War» mesteren når det kommer til dekningsbasert skyting, og den såkalte «roadie»-løpingen fra skanse til skanse sitter fortsatt som et skudd.


Til tross for at store deler av spillet finner sted i dystre omgivelser langt under jorda, har utviklerne klart å lage en spillopplevelse som i stor grad byr på mye variasjon. Du har i tillegg til de intense nærkampene flere overveldende kamper mot svære beist, samt noen kjøresekvenser - og et lite sekund er det også snev av følelser på gang, tenke seg til.


Helt mot slutten av spillet kommer brått også en seanse som trygt kan sies å havne på topp-ti-lista over det råeste jeg noen sinne har opplevd i et spill. Gled deg!


HELDIGVIS ER DET ikke sånn at spillet er omme straks røykskyen har lagt seg etter historiedelen. Som sist gang kan du også spille gjennom denne med en kompis, med hver deres vanskelighetsgrad dersom dere er på forskjellige nivåer.


Straks du fyrer opp flerspillerdelen, vil du ganske sikkert bli fortapt i utvalget og mulighetene. Du har alle de klassiske valgene, samt en helt ny opplevelse i «Horde». Her teamer du opp med venner om å overleve bølge etter bølge med angrep fra Locust-monstrene.


For hver tiende bølge blir det hardere og hardere, og det skal godt gjøres å nå helt opp til den 50. og siste bølgen. Perfekt underholdning der samspill og kommunikasjon får satt seg på prøve.


SOM MED DE FLESTE klassiske actionfilmer er det godfølelsen man må bruke som målestokk når et spill som «Gears of War 2» skal bedømmes. Det finnes spill som er mer originale i enten spillestil eller historie der ute, men det er få spill som klarer å slå «Gears» når det kommer til å levere en solid pakke.


Spillet er rett og slett bunnsolid, og nøyaktig det du forventer deg: En fantastisk actionfest fra start til slutt — og enda litt lenger via flerspillerdelen.