- En fantastisk drøm å våkne opp til

Jublende anmeldelser var ikke det eneste Roy Jacobsen fikk servert i dag.

FEIRET: Roy Jacobsen ble feiret litt ekstra på forlagets høstlansering i dag. Han er klar med romanen «De usynlige», som høster strålende anmeldelser i dagens aviser. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
FEIRET: Roy Jacobsen ble feiret litt ekstra på forlagets høstlansering i dag. Han er klar med romanen «De usynlige», som høster strålende anmeldelser i dagens aviser. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

(Dagbladet): - Det er en fantastisk drøm å våkne til dette, sier Roy Jacobsen til Dagbladet.

Han var sannsynligvis den lykkeligste mannen på Cappelen Damms høstlansering i dag.

Hans nye roman «De usynlige» høster fantastiske anmeldelser i dagens aviser. Dagbladets anmelder, Cathrine Krøger, kaller den for en fantastisk roman, og VG gir boka terningkast seks.

- Jeg var spent på anmeldelsene. Jeg liker jo boka, men det er som å være oppe til eksamen i full offentlighet, sier han.

Fikk personlige muffins
Allerede tidlig i morges begynte de første gratulasjonsmeldingene å tikke inn.

- Jeg fikk en tekstmelding ganske tidlig i dag fra en kompis, som fortalte om anmeldelsen i VG. Så etter en halvtime kom det en melding om den i Dagens Næringsliv. Den var også jævla bra. Og så ble jeg gratulert med anmeldelsen i Dagbladet. Da kjente jeg at jeg begynte å bli rød i trynet, sier han, før vi blir avbrutt av en dame fra forlaget, som plasserer tre muffins foran ham.

De er pyntet med en bokstav hver, R - O - Y, spesialbakt for anledingen. Jacobsen ler og stiller dem opp ved siden av hverandre.

- I dag skal forlaget feire høstutgivelsene med fest på huset, og da passer det vel for deg å feire litt ekstra?

- Ja, det blir vel drikkepress, håper jeg! Det pleier å være vin, og det er fint. Selv om jeg egentlig er mer en øl- og dram-mann.

Strålende kritikker
VGs anmelder, Guri Hjetnes, beskriver boka som «en vakker og bevegende leseropplevelse, en ubesværet veksling mellom små mellommenneskelige hendelser og de store dramatiske» og gir den en soleklar sekser på terningen. Hun beskriver også Jacobsen som «en mesters hånd som gjør det lille stort».

Også Dagens Næringsliv lovpriser den anerkjente forfatterens nye roman. Anmelder Susanne Hedemann Hiorth skriver at «De usynlige» er en bok som skiller seg ut fra hopen, og legger til at «den har det som skal til for å bli en slager på den mer tradisjonelle siden av bokhøsten, muligens også en landeplage».

Tilbake i tiden
«De usynlige» handler om en families liv på en liten øy uti havgapet på Helgelandskysten, og tar oss med tilbake i tiden fra 1913 til 1928. Krøger skriver i anmeldelsen at romanen er en påminnelse om at det ikke er så mange år siden de fleste av våre forfedre klorte seg fast på karrige smågårder i et barskt klima.

Boka åpner med at lille Ingrid skal døpes. Hun bor med sin familie på Barrøy, og gjennom historien følger man hennes liv til hun er noenogtjue. Da familien ikke skal ha flere barn må Ingrid lære seg både en manns og kvinnes arbeidsoppgaver. Man får også et innblikk i datidens klasseskille, som kommer frem gjennom at Ingrid tjener hos brukseierens sønn, skriver Dagbladets anmelder.

- Det er jo en historie fra en annen tid, med folk som lever og tenker helt annerledes enn oss. Men samtidig er det gjenkjennelige elementer som betyr noe i dag også. Det er helt basic: Havet, livet og kjærligheten. Og en gripende historie om oppveksten på dette stedet, sier Roy Jacobsen selv om boka.

Et utdrag fra boka kan leses her.