LEDER

En fare for rettssikkerheten

Lukket rett i Manshaus-saken er et eksempel på et større problem.

SMITTEVERN: På grunn av corona-viruset får bare de mest sentrale aktørene i rettssaken mot terror- og drapstiltalte Philip Manshaus være til stede i selve salen i Asker og Bærum tingrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SMITTEVERN: På grunn av corona-viruset får bare de mest sentrale aktørene i rettssaken mot terror- og drapstiltalte Philip Manshaus være til stede i selve salen i Asker og Bærum tingrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I dag er det prosedyrer i terrorrettssaken mot Philip Manshaus. På grunn av smitteverntiltak mot coronaviruset har bare de mest sentrale aktørene fått være fysisk til stede i rettssalen. Vitnemål har i hovedsak vært avgitt i et tilstøtende rom via video. Pressen, forskere og pårørende har fått følge rettsforhandlingene via videooverføring.

Deler av bevisførselen har foregått i lukket rett. Først i går fikk pressen og forskere mulighet til å følge denne delen av rettssaken med referatforbud. Da hadde sentrale vitner, først og fremst fra terroristens familie, allerede forklart seg - uten at offentligheten hadde noen mulighet til å følge vitnemålene.

Lukkingen i Manshaus-saken er et eksempel på et større problem. Corona-tiltakene i norsk rettsvesen setter rettssikkerheten i fare.

Publikum har ikke hatt mulighet til å følge verken denne eller andre saker som i disse tider går for norske domstoler. Dette er et grunnleggende brudd på retten i Grunnlovens paragraf 100, om at alle skal kunne «følge forhandlingene i rettsmøter». Adgangen til gjennomføring av fjernmøter er hjemlet i en forskrift som strider mot våre mest grunnleggende prinsipper, noe både Norsk Redaktørforening og Dommerforeningen har kritisert. At pressen har mulighet til å følge en videolenke, er en liten erstatning for dette. Hver gang videostrømmen har brutt sammen, er det uansett et lovbrudd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer