En farge-apeklatt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Odd Nerdrum (60) er i vesterled, bosatt på sagaøya Island. Innenfor norsk samtidskunst har det derfor oppstått et monumentalt tomrom.

NÅ VISER DET

seg kanskje at dette kan bli fylt av hele dyrerikets Julius, kjent som sjimpansen ved samme navn.

Julius har tidligere operert som tusenkunstner innenfor flere kulturelle stilretninger som show, film og til tider som forbannet pappa.

AT JULIUS NÅ

debuterer som kunstmaler, kan vi se på som en betent tendens på den tida vi lever i.

Mennesker og dyr føler seg lurt, skremt og forfulgt, men i enden av lyset står det blanke lerret og venter på farger og håp.

Julius kan ikke settes inn i noen som helst kunstnerisk tradisjon, til det er han for dyrisk original.

HER HAR VI

med å gjøre et fanget «menneskedyr» som ønsker å bryte ut av det tradisjonelle rammeverket. Men samtidig, skimter vi et snev av nysurrealisme - eller er det en pelskledd Frans Widerberg? Kanskje smeltet sammen til fellesbegrepet «apeklatteri»?

DE LÆRDE VIL

nok strides om dette, men ingen er tjent med å putte Julius i flere båser. Han sitter allerede med livstidsdom bak dyreparkens nådeløse gitter. Hans pensel - med til dels sterke farger - kan settes i sammenheng med hans ektefølte lengsel etter å bli fri.

Bruk av rødt er et symbol på en tråd tilbake, kanskje til hans mor.

Nyansene i gult gir oss et synlig tegn på hans drømmer. Julius ønsker å slenge seg fra til tre til tre og høre de gule papegøyenes babling.

TRISTESSEN I HANS

liv ligger latent i det mørkerøde, men likevel er dysterheten blandet med et anstrøk av rosa.

Julius er modig nok til å ta fram hunnsjimpansen i seg selv. Sterkt.

NOEN VIL MULIGENS

kalle utstillingen «monkey business». Vel, Julius er ikke alene om å bedrive denne formen for samtidskunst, der alle aper etter alle.

Med et brennende ønske om flere bananer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer