En farge-apeklatt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Odd Nerdrum (60) er i vesterled, bosatt på sagaøya Island. Innenfor norsk samtidskunst har det derfor oppstått et monumentalt tomrom.

NÅ VISER DET

seg kanskje at dette kan bli fylt av hele dyrerikets Julius, kjent som sjimpansen ved samme navn.

Julius har tidligere operert som tusenkunstner innenfor flere kulturelle stilretninger som show, film og til tider som forbannet pappa.

AT JULIUS NÅ

debuterer som kunstmaler, kan vi se på som en betent tendens på den tida vi lever i.

Mennesker og dyr føler seg lurt, skremt og forfulgt, men i enden av lyset står det blanke lerret og venter på farger og håp.

Julius kan ikke settes inn i noen som helst kunstnerisk tradisjon, til det er han for dyrisk original.

HER HAR VI

med å gjøre et fanget «menneskedyr» som ønsker å bryte ut av det tradisjonelle rammeverket. Men samtidig, skimter vi et snev av nysurrealisme - eller er det en pelskledd Frans Widerberg? Kanskje smeltet sammen til fellesbegrepet «apeklatteri»?

DE LÆRDE VIL

nok strides om dette, men ingen er tjent med å putte Julius i flere båser. Han sitter allerede med livstidsdom bak dyreparkens nådeløse gitter. Hans pensel - med til dels sterke farger - kan settes i sammenheng med hans ektefølte lengsel etter å bli fri.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer