En farlig moralsk panikk

Åshild Bruun-Gundersen (Frp) inviterer tobakksbransjen til egen høring på Stortinget. Her svarer hun på kritikken.

Arendal  20170816.
Åshild Bruun-Gundersen under partitimen til Fremskrittspartiet
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Arendal 20170816. Åshild Bruun-Gundersen under partitimen til Fremskrittspartiet Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer
Meninger

Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil dele samfunnet inn i et A- og B-lag, der noen aktører ikke lenger får delta i demokratiske prosesser. Dersom vi skal sette munnkurv på organisasjoner eller mennesker vi ikke er enige med, har vi ikke lenger et velfungerende demokrati.

Under høringen av folkehelsemeldingen ble tobakksindustrien nektet å legge frem forslag til hvordan samfunnet kan redusere tobakksskader. Fremskrittspartiet forstår også at tobakksindustrien, som alle andre industrier og interessegrupper, har en egen agenda. Det betyr likevel ikke at vi som politikere skal stenge en hel industri ute fra demokratiet vårt.

Når vi først bryter det demokratiske prinsippet om at alle skal få ytre seg, har vi krysset en farlig grense. Om vi begynner å gi grupper av mennesker munnkurv fordi vi er politisk uenig med dem, hvor stopper vi?

Skal politikere slutte å snakke med Vinmonopolet for å utvikle norsk alkoholpolitikk? Skal ikke forsvarsindustrien få møte på høringer i Stortinget fordi våpen dreper? Sp og Ap argumenterer med at tobakksindustrien er en «dødelig industri man ikke skal snakke med». Fedme er et at de største folkehelseproblemene, når skal Ap slutte å snakke med sukkerindustrien?

Det er dessverre en trend i samfunnet at kortsiktig føleri stadig oftere utfordrer demokratiske verdier som ytringsfriheten. Det er synd Ap og Sp er så grepet av moralsk panikk, at de forlater alle demokratiske prinsipper.

Et argumentet mot å la tobakksindustrien delta på høringen, har vært påstander om at en WHOs tobakkskonvensjon hindrer norske politikere å snakke med tobakksindustrien.

For det første vil jeg som folkevalgt for det norske Stortinget aldri la noen internasjonale konvensjoner begrense hvem jeg skal prate med, og dermed også begrense demokratiet i Norge. For det andre er det ikke noe forbud mot å ha samtaler med tobakksindustrien i konvensjonen, så lenge dette foregår i full åpenhet.

Jeg har liten sans for at sentrale politikere skyver internasjonale konvensjoner foran seg, og tolker disse langt strengere enn hva det faktisk er grunnlag for. Vi kan ikke lukke øynene for at over en million mennesker i Norge bruker nikotinprodukter hver dag. Fremskrittspartiet ønsker å snu alle steiner for å finne ut av hvordan vi kan redusere skadevirkningene av tobakk. Det innbærer å lytte til alle aktører som ønsker å komme med konstruktive innspill - også industrien selv.

Å nekte lovlige bedrifter adgang til å legge frem sine synspunkter for Stortinget er en grense FrP ikke vil være med på å krysse. Vi inviterer derfor tobakksindustrien til en egen åpen høring i Stortinget mandag 27. mai, og vi inviterer alle partier til å delta. FrP lytter ikke blindt til noen, spesielt ikke tobakksindustrien. Vi mener derimot at det er avgjørende for å fatte gode beslutninger at man hører på argumenter fra alle aktørene. Det er derfor vi har høringer. Hvis Ap og Sp er så redd for å høre på folk, da er det ikke tobakksindustrien som er problemet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.