DEBATT

En farlig moralsk panikk

Åshild Bruun-Gundersen (Frp) inviterer tobakksbransjen til egen høring på Stortinget. Her svarer hun på kritikken.

Arendal  20170816.
Åshild Bruun-Gundersen under partitimen til Fremskrittspartiet
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Arendal 20170816. Åshild Bruun-Gundersen under partitimen til Fremskrittspartiet Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil dele samfunnet inn i et A- og B-lag, der noen aktører ikke lenger får delta i demokratiske prosesser. Dersom vi skal sette munnkurv på organisasjoner eller mennesker vi ikke er enige med, har vi ikke lenger et velfungerende demokrati.

Under høringen av folkehelsemeldingen ble tobakksindustrien nektet å legge frem forslag til hvordan samfunnet kan redusere tobakksskader. Fremskrittspartiet forstår også at tobakksindustrien, som alle andre industrier og interessegrupper, har en egen agenda. Det betyr likevel ikke at vi som politikere skal stenge en hel industri ute fra demokratiet vårt.

Når vi først bryter det demokratiske prinsippet om at alle skal få ytre seg, har vi krysset en farlig grense. Om vi begynner å gi grupper av mennesker munnkurv fordi vi er politisk uenig med dem, hvor stopper vi?

Skal politikere slutte å snakke med Vinmonopolet for å utvikle norsk alkoholpolitikk? Skal ikke forsvarsindustrien få møte på høringer i Stortinget fordi våpen dreper? Sp og Ap argumenterer med at tobakksindustrien er en «dødelig industri man ikke skal snakke med». Fedme er et at de største folkehelseproblemene, når skal Ap slutte å snakke med sukkerindustrien?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer