Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Barnevernet:

En farlig vei

Å saksøke barnevernsansatte er å skyve ansvaret nedover fra der det hører hjemme.

SAKSØKER: Slike søksmål vil ganske sikkert støte flere bort fra å jobbe i barnevernet, ikke «føre til en kompetanseheving i systemet» slik Samnangers ordfører Knut Harald Frøland fra Bygdalista tror. Foto: Privat
SAKSØKER: Slike søksmål vil ganske sikkert støte flere bort fra å jobbe i barnevernet, ikke «føre til en kompetanseheving i systemet» slik Samnangers ordfører Knut Harald Frøland fra Bygdalista tror. Foto: Privat Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Å frata noen foreldreansvaret er noe av det mest inngripende og traumatiserende en offentlig etat kan gjøre mot et menneske. Å ikke gripe inn når barn lider er livsfarlig og får noen ganger fatale utfall. Barnevernet gjør noen ganger feil vurderinger. Det er svært alvorlig, både når feilen er å gripe inn for mye og når den er det motsatte.

Barnevernet er under sterkt press, og Norge har nå tapt flere saker i Den europeiske menneskerettighetskommisjonen (EMD). Det demonstreres i gatene, både i utlandet og her hjemme. Dagbladet har dekket feltet grundig i lang tid og vi støtter helhjertet kompetanseheving og granskninger som kan bidra til å unngå flere feil.

Samtidig utsettes ansatte i barnevernet for trusler og hets. Jobben er psykisk krevende, de ansatte kjennetegnes av brennende hjerter for barns beste og en hverdag der de først og fremst møter barn som har det vondt.

Nå risikerer de også å bli saksøkt av egen arbeidsgiver. Det er en uholdbar situasjon.

Samnanger kommune vedtok i forrige uke å saksøke en tidligere barnevernssjef i kommunen. Vedtaket er unikt, og kommer etter en gransking av barnevernet i kommunen. Der er det gjort en rekke feil, med så store konsekvenser for de berørte at flere er tilkjent oppreisning. Sakene har kostet dyrt, både i menneskelige omkostninger og kommunekassa.

Likevel er det helt feil å individualisere ansvaret på denne måten. Kommunalt barnevern fatter ingen vedtak om omsorgsovertakelse. Det er det fylkesnemnda som gjør, og tingretten er prøveinstans i spørsmål om tilbakeføring. Begge disse instansene har selvstendig ansvar for å sørge for at beslutningsgrunnlaget er godt nok. Kommunens ledelse bør dessuten se på sin egen rolle hvis de mener kompetansen i barnevernet ikke er god nok, fordi det er deres ansvar å føre tilsyn med sine egne tjenester.

Å saksøke barnevernsansatte er å skyve ansvaret nedover fra der det hører hjemme. Det er også en helt urimelig risiko for kommunalt ansatte. Slike søksmål vil ganske sikkert støte flere bort fra å jobbe i barnevernet, ikke «føre til en kompetanseheving i systemet» slik Samnangers ordfører Knut Harald Frøland fra Bygdalista tror.

Sakene i Samnanger og i EMD bør isteden granskes nasjonalt. Barnevernssaker er komplekse og de kritiske punktene mange. Derfor bør disse erfaringene brukes til å lære av, til å gjennomgå og forbedre barnevernet. Å peke på en syndebukk avsporer en viktig debatt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!