LEDER

En farligere verden

PRESIDENT: USAs nye ansikt. Foto: AFP/SUZANNE CORDEIRO/Scanpix/NTB
PRESIDENT: USAs nye ansikt. Foto: AFP/SUZANNE CORDEIRO/Scanpix/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Valget av Donald Trump som USAs 45. president innbyr til å argumentere høylydt mot virkeligheten. Men siden det dessverre er nytteløst skal vi avstå. Med Trump som USAs neste president roper vi imidlertid et varsku: Vi tror at vi med Trump som president med stor sannsynlighet vil få flere og farligere konflikter i verden. Trump er ikke en mann vi trenger i verdens viktigste jobb.

Donald Trump har fascistoide trekk og han har har demonstrert at han er en narsissistisk bølle, som er mer opptatt av seg selv enn det som er godt for hans omgivelser. Og de er nå store, ja, verdensomspennende. Trump har ingen erfaring med, og liten forståelse av, en verden som er mye større enn hans forretninger. Hillary Clintons beskrivelse av Trump i tidenes skitneste amerikanske valgkamp er i hovedsak riktig. Men spenningene i det amerikanske samfunnet er nå så store at det åpenbare ikke nådde fram til mange amerikanske velgere.

Trump er farlig fordi han er en blanding av kunnskapsløs, revolusjonær og impulsiv. Det blir ikke enklere av at han står overfor uvanlig mange krevende utenrikspolitiske utfordringer. Vi nevner atomtrusselen fra Nord-Korea, der ingen har klart å stanse diktator Kim Jong Un, som har lykkes i å gjøre atomvåpen til sin og regimets ultimate sikkerhetsgaranti. Vi nevner global oppvarming som Trump synes å tro er en kinesisk konspirasjon. Vi nevner Kinas ekspansjon med bygging av øyer i Sør-Kina-havet som er landets sjø- og flybaser i et militarisert hav. Hva skal USA gjøre hvis det blir militære provokasjoner, slik det trolig vil bli de neste fire åra. Vi nevner Syria der det kreves diplomati, og Iran der Trump har truet med å rive atomavtalen i filler. Og vi nevner Russland som ledes av en president som vil teste grenser. Vi frykter at Trump lett kan bli en del av problemet, og ikke løsningen, i alle disse alvorlige spørsmålene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer