En farligere verden

PRESIDENT: USAs nye ansikt. Foto: AFP/SUZANNE CORDEIRO/Scanpix/NTB
PRESIDENT: USAs nye ansikt. Foto: AFP/SUZANNE CORDEIRO/Scanpix/NTBVis mer
Meninger

Valget av Donald Trump som USAs 45. president innbyr til å argumentere høylydt mot virkeligheten. Men siden det dessverre er nytteløst skal vi avstå. Med Trump som USAs neste president roper vi imidlertid et varsku: Vi tror at vi med Trump som president med stor sannsynlighet vil få flere og farligere konflikter i verden. Trump er ikke en mann vi trenger i verdens viktigste jobb.

Donald Trump har fascistoide trekk og han har har demonstrert at han er en narsissistisk bølle, som er mer opptatt av seg selv enn det som er godt for hans omgivelser. Og de er nå store, ja, verdensomspennende. Trump har ingen erfaring med, og liten forståelse av, en verden som er mye større enn hans forretninger. Hillary Clintons beskrivelse av Trump i tidenes skitneste amerikanske valgkamp er i hovedsak riktig. Men spenningene i det amerikanske samfunnet er nå så store at det åpenbare ikke nådde fram til mange amerikanske velgere.

Trump er farlig fordi han er en blanding av kunnskapsløs, revolusjonær og impulsiv. Det blir ikke enklere av at han står overfor uvanlig mange krevende utenrikspolitiske utfordringer. Vi nevner atomtrusselen fra Nord-Korea, der ingen har klart å stanse diktator Kim Jong Un, som har lykkes i å gjøre atomvåpen til sin og regimets ultimate sikkerhetsgaranti. Vi nevner global oppvarming som Trump synes å tro er en kinesisk konspirasjon. Vi nevner Kinas ekspansjon med bygging av øyer i Sør-Kina-havet som er landets sjø- og flybaser i et militarisert hav. Hva skal USA gjøre hvis det blir militære provokasjoner, slik det trolig vil bli de neste fire åra. Vi nevner Syria der det kreves diplomati, og Iran der Trump har truet med å rive atomavtalen i filler. Og vi nevner Russland som ledes av en president som vil teste grenser. Vi frykter at Trump lett kan bli en del av problemet, og ikke løsningen, i alle disse alvorlige spørsmålene.

Også for Norge er en president Trump en utfordring. Usikkerheten Trump har skapt om sikkerhetsgarantier for USAs allierte gjør at forliket om langtidsplanen for forsvaret snart kan være forbigått av en ny virkelighet. Bølgene fra Trumps valgseier er store og uoversiktlige. Imens sitter regjeringen stille i båten med å reagere høflig og balansert på tirsdagens sjokk. For her gjelder det å ikke skape ytterligere bølger, før vi vet hva Trump og hans folk faktisk mener. Det haster det imidlertid med å finne ut av.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.