BRUTALT: Oppsummert er budskapet fra Mattis at Trumps politikk bryter med de lange linjer i amerikansk forsvars- og sikkerhetspolitikk, gjør venner til fiender og fiender til venner – og destabiliserer den rådende verdensorden. Foto: Olivier Douliery/ABACAPRESS.COM
BRUTALT: Oppsummert er budskapet fra Mattis at Trumps politikk bryter med de lange linjer i amerikansk forsvars- og sikkerhetspolitikk, gjør venner til fiender og fiender til venner – og destabiliserer den rådende verdensorden. Foto: Olivier Douliery/ABACAPRESS.COM Vis mer

LEDER

En farligere verden

Trumps julegaver til Taliban, Erdogan og IS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Donald Trumps siste forsvarspolitiske grep omtales som en julegave til Taliban. Tyrkias president Erdogan og terroristene i IS har også grunn til å glede seg. Putin har gitt uttrykk for at han gjør det samme.

Avgjørelsen om å trekke amerikanske soldater helt ut av Syria og ryktene om at Trump vil hente tilbake halvparten av de amerikanske troppene fra Afghanistan fikk to umiddelbare reaksjoner: Følgende hilsen fra den russiske presidenten: Donald har rett. Og: Forsvarsminister Jim Mattis avskjed.

Avskjedsbrevet fra Mattis er rystende lesning. Den erfarne generalen er dannet i språkbruken, men brutal i innhold. Oppsummert er budskapet at presidentens politikk bryter med lange linjer i amerikansk forsvars- og sikkerhetspolitikk, gjør venner til fiender og fiender til venner – og destabiliserer den rådende verdensorden. Det vil han selv ikke være med på å legitimere.

Mattis skriver at han mener USA må behandle allierte land med respekt og være tydelige mot fiender og strategiske konkurrenter. Han framhever Nato-samarbeidet i Krigen mot terror og den brede koalisjonen i kampen mot IS, og advarer spesifikt mot Kina og Russland.

«Du har rett til å ha en forsvarsminister som er mer på linje med deg i disse og andre spørsmål», skriver Mattis.

«Mad Dog» er generalens gamle kallenavn, men i Donald Trumps administrasjon har han vært modererende. Nå som han følger tidligere utenriksminister Rex Tillerson og stabssjef John Kelly ut døra av Det hvite hus, blir han kalt «den siste voksne» i presidentens sikkerhetsråd.

Det finnes gode grunner til å være kritiske til mange militære intervensjoner og til USAs rolle som «verdenspoliti». Men raske uttrekninger fra Syria og Afghanistan nå vil være høyst risikabelt.

Den afghanske regjeringen har god grunn til å frykte Taliban. Pentagon mener en halvering av tilstedeværelsen i Afghanistan vil øke faren for terror mot USA.

Kurderne frykter selvsagt både hva Tyrkia vil gjøre med dem og for syriske myndigheters innstilling til Rojava. Og selv om IS i stor grad er drevet tilbake fra territoriene de hadde inntatt, mener Pentagon at en amerikansk tilbaketrekning vil sette organisasjonen i stand til å regruppere.

Trump sår tvil om amerikanernes rolle i allierte aksjoner og Nato.

Det spekuleres i om beslutningene nå er et forsøk på å få oppmerksomheten bort fra Russland-etterforskningen, rystelser på børsene og dommen mot Michael Flynn. Resultatet er uansett en farligere verden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer