En fascinerende og vakker skrekkvisjon

Poetisk pageturner fra Margaret Atwood.

STOR ROMAN: Den kanadiske diktningens dronning, Margaret Atwood, har skrevet en suggererende vakker skrekkvisjon av framtida for menneskeheten.  Foto: SCANPIX /AP /Daniel Ochoa de Olza
STOR ROMAN: Den kanadiske diktningens dronning, Margaret Atwood, har skrevet en suggererende vakker skrekkvisjon av framtida for menneskeheten. Foto: SCANPIX /AP /Daniel Ochoa de Olza Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE:Margaret Atwoods forfatterskap har blitt kalt dystert og dommedagspreget, men hennes eget eksperimenterende språk motsier seg en slik tolkning.

Vi er i flommens år, bedre forstått som en vannløs syndeflod som skal komme, og utrydde den siste rest av liv. Romanen spinner sin dystopiske tråd rundt de to hovedpersonene Toby og Ren som har møttes i den åndelige sekten Gartnerne som blir sentral for handlingen i «Flommen». Atwood har selv sagt at romanen er fiksjon, men at de generelle tendensene og detaljene ligger «urovekkende nær fakta».

Noas ark Her møter vi et skrudd og genmodifisert univers, hvor skjell vokser ut av huden på menneskene og muterte dyr opptrer. Store deler av menneskeheten står i fare for å dø — bortsett fra gartnerne som har funnet en egen overlevelsestrategi — en slags indidviuell overføring av Noas Ark. Gartnerne utgjør en form for  økologisk hippiebevegelse med egen teologi og egne salmeskrifter ( også komponert av forfatteren selv).

Kanadiske Margaret Atwood blander høyt og lavt i skildringen ved å la kapitalismens ytterste symboler som kjøpesentre,genmodifiserte griser og innovativ stamcelleforskning opptre som kontrast til selveste ur-boken, Bibelens høystemte språk og fortellinger. Både trash-kultur og -natur blandes i Atwoods makabre dans mot undergang og endetid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer