En fattigdomsfelle

Anniken Huitfeldt vil ha yngre mødre. Da har hun en jobb å gjøre, skriver Anne Marte Blindheim.

BARNEFAMILIER: Det er fint at Huitfeldt vil hjelpe de ufrivillig barnløse. Men samtidig sier også at hun vil anbefale sin egen datter ikke å vente for lenge med å få barn. Hun ønsker seg altså flere yngre mødre. Foto:  Mette Møller/Dagbladet
BARNEFAMILIER: Det er fint at Huitfeldt vil hjelpe de ufrivillig barnløse. Men samtidig sier også at hun vil anbefale sin egen datter ikke å vente for lenge med å få barn. Hun ønsker seg altså flere yngre mødre. Foto: Mette Møller/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Skal du ikke ha barn snart?» «Hvorfor har du ikke barn?». Voksne kvinner som av ulike årsaker ikke har barn, opplever nærgående, plagsomme spørsmål og føler seg stigmatisert som egoister. Arbeiderpartiets kvinnepolitiske leder, Anniken Huitfeldt, vil dette til livs og strekker ut en hånd til de ufrivillig barnløse. Ap vil lette adgangen til å få assistert befruktning.

En av årsakene til at problemet med ufrivillig barnløshet øker, er at kvinner velger å få barn seinere. Gjennomsnittlig fødealder har steget jevnlig gjennom flere tiår. I Oslo er den på over 30 år for førstegangsfødende, på landsbasis rett over 28. Trenden er en følge av positiv utvikling der flere kvinner tar høyere utdanning og går ut i arbeidslivet. Det tar ofte tid å få alle brikker på plass. Det er fint at Huitfeldt vil hjelpe de ufrivillig barnløse. Men samtidig sier også at hun vil anbefale sin egen datter ikke å vente for lenge med å få barn. Hun ønsker seg altså flere yngre mødre. Huitfeldt ønsker nok også både datteren og andre kvinner en god utdannelse og en karriere. Det er tre ting på en gang. Og i dag er det nesten ikke mulig. Skal det bli det, bør Huitfeldt sørge for at det blir mer akseptert og attraktivt å kombinere barn, utdannelse og karriere. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer