En felles skole

Debatten tilslører at slaget står om fellesskolen.

Meninger

Private skoler ser ut til å bli et av valgkampens hete stridstemaer. Begge sider er opptatt av å bruke skolepolitikken som et ideologisk skille. Det er likevel forståelig at velgerne har problemer med å oppfatte hvor skillet går i praksis. Det har aldri vært opprettet så mange friskoler som under de rødgrønne, mens Høyre forsikrer at partiet ikke vil adoptere svensk politikk. En blå regjering vil forby kommersiell drift hvor eierne kan ta utbytte.

Høyre vil heller ikke tillate at private skoler konkurrerer direkte med det offentlige i små lokalsamfunn. Det skjer i dag under de rødgrønne, så det er uvisst om en borgerlig regjering dermed vil nedlegge private skoler eller bare hindre opprettelsen av nye. Høyre fnyser ellers av at private helseforetak ikke kan ta utbytte, og det er uklart hvorfor partiet mener det er forskjell på en privat skole og et privat sykehjem finansiert av det offentlige. Privatskoler bekrefter at forbudet mot utbytte vil begrense antall nye skoler. Det er all grunn til å stille spørsmål om hvordan Høyre skal sikre et større mangfold enn det allerede er i dag. Samtidig prøver de rødgrønne å underkommunisere at de allerede har sluppet mangfoldet løs og framstår som rigide motstandere av privatskoler.

Dagbladet er ikke motstander av privatskoler og mener de kan bidra til å skjerpe den offentlige skolen innenfor klare rammer. Vi ser dessuten at mange friskoler har kommet som følge av skolenedleggelser, og det bør stå lokalsamfunn fritt å opprette alternative tilbud, så lenge de følger regelverket. Vi har vært kritisk til enkelte religiøse skoler, men er overbevist om at en blå regjering fortsatt vil stille strenge krav om å følge læreplanen for å få statsstøtte.

Etter vår mening tilslører debatten om private skoler at det egentlige slaget står om fellesskolen. Høyre vil ha klassedeling, mer testing av både lærere og elever, bruk av karakterer tidlig og rangering av skoler. Det betyr en privatisering av den offentlige skolen, og det er en skole som bryter med en fellesskapstanke som er grunnleggende i det norske samfunnet. Det vil gjøre større skade enn opprettelsen av flere privatskoler.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.