Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- En femtedel av «Fifty Shades of Grey» er sexscener: Kan bli tillatt for norske tolvåringer

Den drøyeste kinofilmen på minst ti år.

(Dagbladet): Neste uke, mer nøyaktig på selveste valentinsdagen 14. februar, er det klart for ordinær norsk premiere på den mye omtalte filmatiseringen av forfatter E.L. James' erotiske bestselger «Fifty Shades of Grey».

«Fifty Shades»-trilogien, som beskriver studenten Anastasia Steeles sadomasochistiske forhold til forretningsmannen Christian Grey, har de siste årene solgt i opptil 100 millioner bøker på verdensbasis, og forhåndsinteressen for filmatiseringen har slått alle rekorder.

Og filmen sparer visstnok ikke på kruttet fra bøkene: Ifølge The Guardian består en femtedel, 20 av filmens 100 minutters spilletid, av sexscener.

Drøyeste på ti år Med totalt 20 minutter sexskildring slår «Fifty Shades of Grey» berømte og beryktede klassikere som «Siste tango i Paris» (1972) og «Eyes Wide Shut» (1999) ned i støvlene. Disse inneholdt totalt henholdsvis ni og to minutter med sexscener.

Dette betyr også at «Fifty Shades» alene inneholder mer sex enn alle kinofilmene som i 2014 fikk strengeste aldersgrense i USA, til sammen.

Én film fra 2004 er derimot vanskelig å slå på akkurat denne fronten; britiske «9 Songs», regissert av anerkjente Michael Winterbottom, vier 41 minutter av sin lengde på 75 minutter til sexscener.

Ikke behandlet i Norge «Fifty Shades of Grey»-filmen skal likevel være mer preget av romantikk enn sex, og filmen har blitt kalt «overraskende tannløs» av nettstedet The Wrap. Det kan tyde på at sexscenene er lange og dvelende, men ikke spesielt grafiske.

Filmen har da også unngått den strengeste aldersgrensen i USA. Der har MPAA falt ned på en såkalt R-rating, som betyr 17 års aldersgrense, men at tenåringer under 17 år også kan se filmen sammen med foresatte. I Storbritannia har filmen derimot fått en absolutt 18-årsgrense.

«Fifty Shades» fremdeles ikke blitt behandlet av Medietilsynet, som setter aldersgrenser på kinofilmer i Norge, opplyser filmsakkyndig Ove Watne.

- Men det er nok naturlig og sannsynlig at denne filmen får 15 års aldersgrense her i landet, sier Watne til Dagbladet.

Dermed lar regelverket unge helt ned til tolv års alder slippe inn i kinolokalet i følge med foresatte.

- En 15-årsgrense betyr som vanlig at vi har vurdert filmen som passende for en 15-åring, så er det opp til foreldrene å avgjøre om yngre barn er modne nok til å se den aktuelle filmen, forteller Watne.

Så kan man jo spørre seg hvilke tolvåringer som skulle ønske å besøke en visning av «Fifty Shades» sammen med foreldrene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media