Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En fest for alle

OPERA: Media, og især Dagbladet, er seg selv lik. Etter i årevis å ha karakterisert opera og ballett som finkultur for «fiffen» og derved unødvendig satsing på denne form for kultur, blir nå åpningsgallaen kritisert for å være «barnetime for de store» der «folkelighetskravet» gjennomsyret forestillingen.

Ståle Wikshåland benytter som vanlig anledningen til å fastslå at Bjørn Simensen etterlater seg Den Norske Opera som brakkmark, mens den norske del av ensemblet «roper på fornyelse».

At NRKs programledere blir respektløst omtalt som «tante Grosvold og onkel Arild (Eriksen)» er i tråd med resten av anmeldelsen, som til overmål er basert på generalprøven, første gang en større produksjon går over scenen. Er dette seriøs anmeldelse av en stor åpningsforestilling?

Vi som er glade i opera og ballett, og som er opptatt av at flest mulig mennesker skal glede seg over det praktfulle bygget sammen med oss, vi tåler imidlertid litt show og moro blant operaperler og flott ballett, på en slik dag. Nettopp på denne måten får flere mennesker oppleve gleden ved de utsøkte operanummer som kan trekke nytt publikum til salen. Og nettopp slik fikk en masse mennesker se de utrolig flotte balletter som bli vist på åpningsgallaen. Balletter de neppe hadde slått på TV-en for å se, dersom de var annonsert bare som ballett. Dette var den første «royal performance» i det nye huset, og ingen tok heller skade av å danse til Ole Ivars, som skapte fabelaktig stemning på dansegulvet, eller til Per Borthens Swing Department. Operapublikumet er nemlig, som andre folk, glade i fest og moro.

Jeg skulle gjerne ha sett kritikken dersom Operaen var åpnet med en tung Wagner-forestilling

bare for feinschmeckere. Da hadde vi igjen fått høre at de 4 milliardene er brukt på en varmestue for eliten av fisefine vestkantfolk, som bare innbiller seg at de liker klassisk opera.

Nei, la oss istedenfor surmaget kritikk heller glede oss over en festlig aften, en flott åpningsgalla, der det også ble rikelig plass for utsøkt operasang og en ballett som aldri har vist oss flottere dans.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media