Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- En fiasko

Skuespiller Robert Downey Jr. fikk slakt for innsatsen i «Dolittle». Nå er storfilmen også i ferd med å floppe økonomisk.

Storfilmen «Dolittle», med superstjerne Robert Downey Jr. i hovedrollen, er i ferd med å gå på en økonomisk smell, skriver The Hollywood Reporter.

Etter svært hard medfart fra et samlet kritikerkorps hadde nok filmstudioet Universal satt sin lit til at publikum sto dem bi. Noen dager etter premieren 17. januar, er det derimot tydelig at også billettinntektene svikter.

Underholdningsmagasinet går så langt som å kalle suksesskriteriet over alle suksesskriterier, åpningshelga, for ynkelig.

HOVEDROLLEN: Robert Downey Jr. spiller Dr. Dolittle og har selv produsert filmen. Foto: UIP
HOVEDROLLEN: Robert Downey Jr. spiller Dr. Dolittle og har selv produsert filmen. Foto: UIP Vis mer

De viser til at filmen bare har solgt billetter for rundt 260 millioner kroner i løpet av fire dager. Budsjettet er imidlertid på over 1,5 milliarder kroner, og basert på det svake startskuddet er det et framtidig regnestykke som ikke gir Universal særlig grunn til å juble.

Eventyrfilm for barn

«Dolittle» er en løs adapsjon av barnebokuniverset til forfatter Hugh Lofting, og markedsføres som en eventyrfilm for hele familien. Filmen handler om den eksentriske Dr. John Dolittle, en dyrlege som på magisk vis har egenskapen til å snakke med sine firbente pasienter.

På 90-tallet hadde komiker Eddie Murphy stor suksess med sin tolkning av Dr. Dolittle, men Universal studios har tilsynelatende ikke klart å gjenskape magien, skal vi tro kritikerne.

I Norge har bare 29 000 løst inn kinobillett hittil.

Knusende kritikk

I forkant av 2020-premieren fikk «Dolittle» og Downey jr. regelrett slakt av amerikanske anmeldere:

«Robert Downey Jr. snakker med dyr og treffer et karrierelavpunkt i denne leksjonen i filmatisk rot, som vil etterlate barn lei seg og forvirret og få voksne til å klø seg i hodet. «Cats», kom tilbake, vi tilgir deg», skriver anmelderen til Rolling Stone magazine, og sikter til Universals siste kalkun, dataprosjektet «Cats».

- For en skuespiller er det nødt til å inntreffe et øyeblikk, idet han ser seg selv dra sekkepiper ut av rumpa til en dataanimert drage, hvor han tenker har jeg virkelig sunket så dypt, noterer anmelderen til New York Post.

- En fiasko

Det toneangivende magasinet The Atlantic rasler også med sablene.

- En av de verste kinofiaskoene jeg har sett på flere år, mener bladets utsendte.

Anmelderen til The Wrap er heller ikke nådig.

«Treffer lerretet som hestedrit, med lite later og null sjarm. Selv skuespillerens (Downey jr.) legendariske karisma, som dette prosjektet sårt trengte, tråkkes ned.»

- En systemsprettball

Ifølge Dagbladets anmelder, Inger Merete Hobbelstad, «er det et mirakel at Dolittle i det hele tatt henger sammen».

«Den har gått som sprettballer i Hollywood-systemet i flere år, en ny regissør ble hentet inn etter at én versjon ble buet ut av testpublikummet, og nyinnspilte scener tråklet sammen med gamle.», skriver hun.

Hobbelstad finner likevel enkelte lyspunkter som gjør at terningen lander med treersiden opp, men tross iherdig innsats ender ikke filmen på beina.

- Verst er det likevel at «Dolittle» iblant er så klønete laget at den knapt ser profesjonell ut, og dét med et budsjett på 175 millioner dollar, skriver Hobbelstad.