En film helt uten hjerte og smerte

«Lime» er en sjeldent sjarmløs stiløvelse av en ungdomsfilm.

Dette er filmen som på forhånd ble kalt en norsk «Fucking Åmål», noe som både rimer og ikke rimer. Begge henvender seg til ungdom i de tidlige tenårene og dreier seg generelt sagt om å finne seg til rette med sin turbulente ungdomstid. Men der Lukas Moodysson vartet opp med innsikt, humor, varme og ekthet, faller Overrein Rapp ut i utvendighetens glatte hengemyr.

Svart-hvitt

Der Moodysson lot innholdet styre formen og unngikk unødvendige, spektakulære effekter, har ikke Overrein Rapp stort annet å by på enn nettopp form.

Dermed oppleves «Lime» som et beregnende forsøk på å forene kunst og kommers.

Og det ser jo riktig moderne og stilig ut. Kameraene beveger seg glidende rundt, fargene er avstemte, og det klippes heftig til svart-hvitt - uvisst av hvilken grunn. Inne i det som måtte være av kulisser strever skuespillere med å finne seg til rette. Når de stort sett ikke har mer enn selvfølgeligheter å framsi, er det ikke merkelig at selv ikke en rutinert Anneke von der Lippe kan redde «Lime».

Uengasjerende

Kort sagt skal hun som moren flytte fra byen til bondelandet med 15-årige Tanja (Rita Kvist) og Joakim (Petter Noddeland), som er døv. Men Tanja vil heller spille i band i by\'n og surner kraftig til i de nye omgivelsene. Mammaens raske forelskelse i Frikk (Rikard Wolff) hjelper slett ikke. På rekordtid står han der, naken på badet. Tanja må stadig vrenge av seg T-skjortene, og i en sekvens må von der Lippe løpe naken over marken med slåbroken flagrende rundt. Det er småting, men de ter seg som kalkulert «krydder» i en stiv, humørløs, langtrukken historie uten nerve og nærvær.

Fortalt på en halvtime, uten jåleri, kunne den kanskje sagt noe om ungdommelig usikkerhet og opprør. Nå står det distanserte publikumsfrieri igjen.

På 30 minutter kunne «Lime» vært en episodefilm laget for ungdomsprogrammet «Halvsju», bortsett fra at over 15 år er gått, og at man der hadde noe på hjertet.

<> SE KLIPP I WINDOWS MEDIA:
<> Klipp 1<>
<> Klipp 2
<> Klipp 3
<> SE KLIPP I REAL:
<> Klipp 1<>
<> Klipp 2
<> Klipp 3