En filmens helt takker for seg

«'The Killing' trekker inn alle de skrudde elementene av noir som romanmesteren Jim Thompson var spesialist på. I hovedsak dynges ondskap på toppen av ondskap; ingen får til det de hadde tenkt, og dermed er det ingen som tjener noe som helst. Slutt på moralen, slutt på fortellingen.»

  • Slik oppsummerer den amerikanske forfatteren Barry Gifford filmen «The Killing» i sin bok «Devil Thumbs A Ride & Other Unforgettable Films». Gifford er i denne boka opptatt av såkalte kultfilmer i vid forstand. Det samme kunne man si om den glimrende filmredaksjonen som fra starten har satt sammen filmprogrammet i NRK2, også oppreklamert som filmkanalen.
  • Når NRK2 kan smykke seg med en slik tittel, er det fordi man i utgangspunktet var smarte nok til å knytte til seg noen unge entusiaster fra firmaet Medieoperatørene, med Lars Gudmestad i spissen. I tillegg til magasinet Filmkontrollen satte Gudmestad sammen et unikt program for filminteresserte. Filmene på NRK2 har vært interessante uten å bli smale. Alt fra musikaler til westernfilmer, fra actionklassikere til finske melodramaer, fra grøssere til japanske tegnefilmer har vært vist med samme entusiasme. Når en innlysende B-film blir vist på en kanal med et eksklusivt rykte, ser man den brått fra en ny vinkel - hevet over triviell underholdning. Man befinner seg i et cinematek, der seerne spiller rollen som lekelystne barn og filmhistoriske professorer i en og samme skikkelse.
  • Nå har NRK2 sagt opp sin avtale med Gudmestad & Co. Denne høsten er den siste som er planlagt av Gudmestad, og de spennende introduksjonssamtalene er allerede forsvunnet. Gudmestad har hatt en bærende tanke bak programvirksomheten. Visningen av «The Killing» i morgen er et godt eksempel. Fredag viste NRK2 «Killer's Kiss», en annen av Kubricks tidlige filmer. Tirsdag viste man «After Dark My Sweet», et stykke moderne noir bygd på en roman av Jim Thompson, mannen som skrev manuset til «The Killing» sammen med Kubrick, og som seinere bidro til manus på Kubricks gjennombruddsfilm «Paths of Glory». Her er et tema som lydløst knytter den ene filmen til den andre.
  • Man kan selvsagt håpe at noen i NRK følger opp det gode arbeidet. Men etter årevis med filmopplysning à la NRK1, har man ingen store illusjoner.