En fin samling

Dokumentar om å samle det som kastes.

Med ømhet og skrå humor skildrer Agnhs Varda menneskers alternative levesett i dagens Frankrike.

Men «Samlerne og jeg» har sitt utgangspunkt i historien og de tider da folk sanket for livsoppholdet. Varda selv sanker så å si gamle malerier for å dokumentere tradisjonen og trekker linjene fram til vår tids samlere av andres etterlatenskaper. De samler på gater og streder, i byer og bygder - av ren, moderne nød eller av lyst, av politiske grunner i protest mot bruk- og kastsamfunnet. Det samles til nøkterne middager eller til skaping av kunstverk.

Veteranen Agnhs (73) er diskré til stede i sin egen film. Med sitt digitale kamera nærmer hun seg lunt sine mangslungne objekter og får dem i tale. Hun har sans for de små, talende, pussige detaljene og reflekterer samtidig over et stort helhetsbilde.

De siste 30 år har det vært raljert over og protestert mot forbrukersamfunnets eksesser. Sånn sett er «Samlerne og jeg» knapt en nyskaping. Likevel en klok, smilende dokumentar til ettertanke - ikke minst verdt å se for portrettene den leverer av mennesker vi ikke ser.

EN SAMLER: Regissør Agnès Varda er selv til stede i sin egen dokumentar om mennesker som samler andres rester og på forskjellig vis lever av dem.