En flik av livet

Sommeren blir ikke slik de hadde tenkt seg den for personene i Jon Fosses nye teaterstykke.

Trekant

Det Jon Fosse har gjort i den tilsynelatende vestlandske sommeridyllen «Vakkert», er omtrent som å hogge ut en bit liv. Et voksent par og deres tenåringsdatter kommer på sommerferie til mora hans (spilt av Ragnhild Hilt) på hans hjemsted. Dattera forelsker seg i en ung gutt på stedet, mens farens gamle barndomsvenn ufrivillig trekkes inn i et trekantforhold mellom mora og faren. Det er et forhold som har få erotiske overtoner. Snarere blir barndomsvennens rolle å være en katalysator som gjør at det usagte blir sagt, og det usynlige blir synlig, i forholdet mellom mannen (Svein Roger Karlsen) og kvinnen (Hildegun Riise). Settingen kan knapt kalles original - det lukter både D.H. Lawrence, Hamsun og Pinter av stoffet. Men slik Jon Fosse borer seg ned mellom linjene, ordene og menneskene, blir det en helt særegen teateropplevelse. På grunn av situasjonene som nærmest stanser opp for at man selv skal fylle på med videre assosiasjoner. På grunn av den komiske effekten som oppstår når en stutt replikk møter sin egen veldige sannhetsgehalt, og fordi denne biten av livet på scenen fylles med en helt spesiell form for poesi.

Troverdig

Selv om de store følelser buldrer under overflaten, er Fosse-eksperten Kai Johnsens regi befriende usentimental. Den er nesten like tørr og sprø i sine klanger som Knut Reiersruds gitarakkompagnementer. Iscenesettelsen har ro over seg og gir samtlige skuespillere rom til å forme sine karakterer.

De griper også anledningen begjærlig, og skaper troverdige og fine skikkelser, med Reidar Sørensens gåtefulle og maskuline fisker Leif som forestillingens akse.

Scenen dekkes av scenograf Kari Gravklevs grove og slitte trevegg, den ene siden av et gammelt naust. Naustet står der som en stedsforankring - og et ladet symbol.

Det er snart mystisk, snart helt ordinært. Det er redselsfullt eller vakkert, fullt av barndomsminner eller farer. Naustet er som teatret, som livet selv: sannheten om det er avhengig av øynene som ser.

FINSTEMT: Humor og nyansert spill i Jon Fosses sprukne sommeridyll «Vakkert» på Det Norske Teateret. Hildegun Riise som Kvinna og Reidar Sørensen som Den andre mannen. Urpremiere på Scene 2 i går kveld.Foto: ERIK BERG