DEBATT

Debatt: flyktninger

En flyktningstatus kan i prinsippet komme til å vare livet ut

Er Greve misforstått i flyktningdebatten?

FLYKTNINGSTATUS: Farida-saken som behandles på ny i Oslo tingrett denne uken. For at status som flyktning skal opphøre må det vurderes om det har skjedd «en vesentlig og stabil endring» i sikkerhetssituasjonen i hjemlandet, skriver artikkelforfatter. Foto: privat
FLYKTNINGSTATUS: Farida-saken som behandles på ny i Oslo tingrett denne uken. For at status som flyktning skal opphøre må det vurderes om det har skjedd «en vesentlig og stabil endring» i sikkerhetssituasjonen i hjemlandet, skriver artikkelforfatter. Foto: privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Tidligere dommer i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), Hanne Sophie Greve, skrev 27. januar 2016 en mye omtalt kronikk i Aftenposten: «Alle flyktninger har ikke rett til å bli værende». Kronikken har blitt brukt til å legitimere oppfatninger det ikke er dekning for, blant annet om opphør av flyktningstatus.

Greve skrev: «En flyktning har krav på asyl som nødhjelp, men kan ikke kreve permanent bosetting i et nytt land». I dette ligger at ingen flyktninger har noe rettskrav på å bli gjenbosatt (overført) som kvoteflyktning i et mottakerland og at asyl er en midlertidig ordning.

Da tidligere statsråd Sylvi Listhaug presenterte regjeringens innstramminger av 5. april 2016, erklærte hun at alle lovforslag var innenfor Norges folkerettslige forpliktelser. Høringsuttalelser fra blant andre FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Utlendingsnemnda mener noe annet.

For å underbygge at regjeringen hadde handlingsrom til å gjennomføre innstrammingene uten å bryte folkeretten, og at menneskerettene er skjønnspregede regler med rom for ulike meninger eller tolkninger, ble det skapt et inntrykk av uenighet mellom Greve og UNHCR.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer