DEBATT

En flytende kirkegård

Det er slutt på redningsaksjonen i Middelhavet

LAMPEDUSA:  Ofrene etter et forlis som drepte 360 flyktninger fra Libya. Bildet fra Lampedusa flyplass 5. Oktober 2013. Foto: Alberto Pizzoli/ AFP /NTB Scanpix
LAMPEDUSA: Ofrene etter et forlis som drepte 360 flyktninger fra Libya. Bildet fra Lampedusa flyplass 5. Oktober 2013. Foto: Alberto Pizzoli/ AFP /NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Europa brenner ikke. Det er ikke flammene som freser i kartet, i byene og skogene. Det er vannet som slår inn mot strendene og klippene, fra Gibraltar til Genova.

Det er bølgene fra det en representant i FN kalte «en flytende kirkegård» i Middelhavet.

Den 1. november avsluttet Italia aksjonen Mare Nostrum, som tok mål av seg å redde flest mulig flyktninger fra døden. Hittil i år har man klart å redde 150.000 mennesker fra skrøpelige eller kantrede båter.

Hvor mange som har dødd på veien er det egentlig ingen som vet, men ihvertfall 3000 mennesker er registrert omkomne mellom nord-Afrika og Europa, bare hittil i år. Legger man til alle de tusen som reiser fra vest-kysten av Afrika mot Kanariøyene stiger tallene.

De humanitære sidene ved dette er vanskelig å ta innover seg. Det samme er de ufattelige lidelsene. Hvam kan forestille seg den gruen disse menneskene må føle, der de sitter tettpakket ombord i usikre småbåter? Redselen der de flyter av sted i den enorme ørkenen havet utgjør?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer