En folkefilm

Folket har tatt tilbake filmen nå. I alle fall for åtte små minutter.

DET SKULLE VÆRE ET eksperiment, et lite forsøk på å myke opp det stive film-Norge. Norges befolkning skulle få lage manus til en kortfilm. I stikkordsform. Da alt kom til alt, så vinnerkombinasjonen slik ut: Karakterer : En yngre mann, en yngre kvinne. Location : En campingvogn. Rekvisitter : Nøkkelknippe og kikkert. Tema : Lidenskap.

Da hadde man talt opp 500 innsendte bidrag.

- Noen ville ha med kenguruer og sjiraffer, og legge innspillingen til Swaziland. Det fantes ikke grenser, sier idémaker og festivalprodusent Arild Støfring. Han plukket regissør, og ga følgende instruks: «Skap en stab av up and coming-typer, følg forutsetningene folket har gitt slavisk, og lag film».

- De hadde en måned til å få alt ferdig skrevet, regissert, innspilt, markedsført og lansert, de hadde klart avgrensende midler, kun to dager til innspilling. Man kunne ha bygd opp hele landet på denne måten, sier Støfring. Ivrig.

DEN UTVALGTE REGISSØR Dag Mørk har så vidt tid til å snakke.

- Jeg har akkurat satt meg ned i godstolen, og fått meg en matbit. Det er over nå. Det har vært altoppslukende. Jeg har fløyet som en strikkball i en måned. Det har vært fullstendig hasardiøst. Men vi har kommet godt i mål, tror han.

«Caravan» skal filmen hete.

- Den ble ferdig i dag. Åtte minutter lang. Vi måtte korte noen svinger og svelge noen kameler. Men greit, begrensninger er ofte en tilgang i kreativt arbeid, innser Mørk.

- Hva handler filmen om til syvende og sist?

- Om gjenkjennelige menneskelige følelser.

- Om du vil presisere?

- Den handler om maktbalanse. I forholdet mellom kvinne og mann. Alle forhold trenger likevekt. Noen forhold krever mer likevekt enn andre. Nå snakker jeg om likevekten i tosomheten, sier han.

SÅ BRA har filmen blitt at Haugesund-festivalen ba om å få den over i hui og hast denne uka. Men den ordentlige premieren er på Zoomin4.

- Og alt er gratis her. Den festivaltrenden, den som sier at man ikke skal gi ved dørene, må snu snart, sier produsent Støfring.

Han er dessuten av den mening at livet er for kort for lang film. Det står som et slags slagord for festivalen. Rådhusklokkene skal til og med ringe for kortfilmfolket i kveld.

- Jada. I ti minutter fra åpningen klokka 21 skal klokka bare spille filmmusikk. Og så skal folk, via SMS, få gjette på hvilke låter den spiller. Det vanker premier også. Her har vi den folkelige profilen igjen. Ja, personligheten, sier Støfring.