DEBATT

En folkehelseminister for rødt kjøtt, alkohol og tobakk

Men ikke cannabis. Det er respektløst.

RESPEKT: Det er på tide å behandle cannabisbrukeres personlige valg med respekt også, Sylvi Listhaug, ikke bare de som deler din interesse for alkohol, sigaretter og rødt kjøtt, skriver innsenderne. Foto: Paul Sigve Amundsen / NTB Scanpix
RESPEKT: Det er på tide å behandle cannabisbrukeres personlige valg med respekt også, Sylvi Listhaug, ikke bare de som deler din interesse for alkohol, sigaretter og rødt kjøtt, skriver innsenderne. Foto: Paul Sigve Amundsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Nok en gang advares cannabisbrukere mot sjeldne skadevirkninger, mens forbudet omfavnes ukritisk, til tross for at det fratar brukere muligheten til å ta informerte rusvalg og skremmer de som får problemer fra å søke hjelp.

Denne gangen er det folkehelseminister Sylvi Listhaug som i Dagbladet 16/10 forsikrer om at cannabis fortsatt skal være forbudt når rusreformen rulles ut. Den innebærer en form for avkriminalisering av bruk og besittelse til eget bruk, der ansvar for oppfølging flyttes fra justis til helse.

Listhaug er bekymret over økt bruk og økt THC-nivå i cannabisbeslag, med mulig økning i skadevirkninger. Paradoksalt nok bruker hun styrkeøkningen til å advare mot legalisering; det eneste virkemiddelet som kan gi oss kontroll over styrken. I dag er brukerne prisgitt hva de kriminelle tilbyr.

Under forbudet får ikke kunder informasjon om det viktige forholdet mellom virkestoffene THC og CBD, hvor det siste langt på vei opphever risikoen ved det første. I et lovlig marked vil staten kunne kreve varedeklarasjon som vil gi brukere mulighet til å ta tryggere valg. Man kan innføre øvre grense for styrke, slik vi har på alkohol, og sterke varianter kan ha høyere avgift.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer