DEBATT

En folkehelseminister for rødt kjøtt, alkohol og tobakk

Men ikke cannabis. Det er respektløst.

RESPEKT: Det er på tide å behandle cannabisbrukeres personlige valg med respekt også, Sylvi Listhaug, ikke bare de som deler din interesse for alkohol, sigaretter og rødt kjøtt, skriver innsenderne. Foto: Paul Sigve Amundsen / NTB Scanpix
RESPEKT: Det er på tide å behandle cannabisbrukeres personlige valg med respekt også, Sylvi Listhaug, ikke bare de som deler din interesse for alkohol, sigaretter og rødt kjøtt, skriver innsenderne. Foto: Paul Sigve Amundsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Nok en gang advares cannabisbrukere mot sjeldne skadevirkninger, mens forbudet omfavnes ukritisk, til tross for at det fratar brukere muligheten til å ta informerte rusvalg og skremmer de som får problemer fra å søke hjelp.

Denne gangen er det folkehelseminister Sylvi Listhaug som i Dagbladet 16/10 forsikrer om at cannabis fortsatt skal være forbudt når rusreformen rulles ut. Den innebærer en form for avkriminalisering av bruk og besittelse til eget bruk, der ansvar for oppfølging flyttes fra justis til helse.

Listhaug er bekymret over økt bruk og økt THC-nivå i cannabisbeslag, med mulig økning i skadevirkninger. Paradoksalt nok bruker hun styrkeøkningen til å advare mot legalisering; det eneste virkemiddelet som kan gi oss kontroll over styrken. I dag er brukerne prisgitt hva de kriminelle tilbyr.

Under forbudet får ikke kunder informasjon om det viktige forholdet mellom virkestoffene THC og CBD, hvor det siste langt på vei opphever risikoen ved det første. I et lovlig marked vil staten kunne kreve varedeklarasjon som vil gi brukere mulighet til å ta tryggere valg. Man kan innføre øvre grense for styrke, slik vi har på alkohol, og sterke varianter kan ha høyere avgift.

Likevel må vi ikke glemme at sterkere cannabis fortsatt er cannabis, akkurat som vin ikke er mye farligere enn øl, og at ledende forskere er enige om at cannabis er mye mindre farlig enn alkohol. De aller fleste brukere utvikler ikke avhengighet eller noen av de sjeldne skadevirkningene som man typisk skremmer med.

Vi ser fram til Helsedirektoratets kampanje om cannabis på nyåret, men å ensidig framstille stoffets potensielle farer, vil gjøre en slik kampanje lite troverdig. Overdrevne skremsler, motivert av nullvisjoner, er ikke mer relevant for de unge enn skremsler om skrumplever og alkoholpsykoser. De unge ser at de fleste bruker stoffet uten å få problemer, og mister tillit til informasjon som ikke er balansert.

LEGALISERING?: Et flertall av ungdomspartiene i Norge åpner for legalisering av cannabis. En fersk meningsmåling som Ipsos har gjennomført for Dagbladet, viser at det ikke er flertall for dette i befolkningen. Hva tenker nordmenn på Roskildefestivalen i Danmark om dette? Reporter: Sofie Braseth / Video/redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Vi tror ikke på banale forklaringer om at forbudets 50 år lange fiasko skyldes at brukere ikke ser forskjell på reform og legalisering. De unge sier i større grad at de synes forbudet er tåpelig, og at de tror det snart blir lovlig i hele vesten. Vi deler deres syn. De tror ikke at cannabis er ufarlig. Men vi forstår det når brukere kommer med bagatelliserende bemerkninger i møte med mennesker som vil straffe dem.

Forskning fra stater som har legalisert, gir lite støtte til antakelser om at bruken vil øke blant mindreårige. Dette avslører at den påstått skadelige «signaleffekten» av legaliseringsdebatten er oppspinn. Bruken vil riktignok øke noe blant godt voksne, men i motsetning til alkohol, vil dette ikke nødvendigvis føre til økte skader eller avhengighet blant disse.

Potensiell skade som følge av flere brukere, vil bli mer enn oppveid av at brukerne får pålitelig informasjon og kvalitetssikrede produkter. Brukerne slipper å oppsøke kriminelle miljøer og det blir lettere for dem med begynnende problemer å oppsøke hjelpeapparatet.

Det er nå ett år siden Canada åpnet for lovlig salg. Også der har man sett lite økning i bruk; fra 14.9 til 16.3 prosent. Lav tilgjengelighet av lovlig cannabis i starten bremset overgangen fra det svarte markedet. Vi har sett det samme i noen amerikanske stater som har legalisert. Men ingen steder har legalisering medført de store problemene som avholdslobbyen og politiorganisasjonene har skremt med.

Vi forstår at du som representant for Frp gjerne vil være «tough on crime», men det er på tide å behandle cannabisbrukeres personlige valg med respekt også, Sylvi, ikke bare de som deler din interesse for alkohol, sigaretter og rødt kjøtt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer